MORH silovanom ročniku mora isplatiti 475.000 kuna odštete

OPĆINSKI sud u Osijeku donio je presudu prema kojoj Ministarstvo obrane RH mora 24-godišnjem mladiću iz Osijeka, silovanom ročniku Hrvatske vojske, isplatiti odštetu od 475.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Bivšeg je ročnika benkovačke vojarne silovao bivši časnik HV-a 36-godišnji Ivica Mandić, koji je prije tri godine priznao svoje nedjelo za koje mu je nepravomoćno dosuđeno 18 mjeseci zatvora. Prvostupanjska presuda još nije postala pravomoćna tako da Mandić još nije počeo služiti kaznu.

24-godišnjaku je za pretrpljenu duševnu bol sutkinja osječkog Općinskog suda Biserka Maštrović dosudila odštetu od 300.000 kuna, dodatnih 130.000 kuna trebao bi dobiti za smanjenje životne aktivnosti, a preostalih 45.000 kuna isplatit će mu se za pretrpljeni strah.

Prema presudi, država je dužna nadoknaditi i trošak parnice u iznosu od 18.000 kuna, sve u roku od 15 dana po pravomoćnosti presude i pod prijetnjom ovrhe.

Mladi Osječanin, tada star tek nešto više od 20 godina, došao je u Benkovac na odsluženje vojnog roka 2002. godine, a Mandić ga je silovao jedne noći dok je čuvao stražu u krugu benkovačke vojarne.

Časnik je prišao ročniku izvadio pištolj i naredio mu da legne na pod. Nakon toga ga je razodjenuo i silovao ga tako da je lizao njegovo spolovilo.

Silovanje je prekinuto nakon što je mladić počeo plakati da ga boli trbuh, te je iste večeri slučaj prijavio nadležnoj Vojnoj policiji.

I.K.

Pročitajte više