Mornar koji je tri mjeseca lutao Pacifikom stigao na kopno: "Još uvijek volim ocean"

Foto: Profimedia

AUSTRALSKI mornar koji je spašen nakon što je tri mjeseca bio izgubljen na Pacifiku sa svojim psom poručio je kako je zahvalan što je živ. 54-godišnji Timothy Shaddock je svoje dojmove ispričao nakon što je jučer kročio na kopno prvi put otkako je počelo njegovo iskušenje, prenosi BBC.

Shaddock je u travnju isplovio iz meksičkog grada La Paza za Francusku Polineziju, ali oluja je ubrzo oštetila njegov brod. Tvrdi da je posljednji put vidio kopno početkom svibnja dok je iz Cortezovog mora ulazio u Tihi ocean. Oluja je mornaru podrijetlom iz Sydneyja uništila elektroniku na plovilu, zbog čega nije mogao pozvati pomoć.

"Nisam mislio da ću uspjeti"

Preživio je tri mjeseca skupljajući kišnicu i jedući sirovu ribu. Shaddocka i njegovog psa Bellu na kraju je spasio brod za lov na tune, nakon čega su prevezeni u meksički grad Manzanillo. "Osjećam se dobro. Osjećam se puno bolje nego što sam bio", istaknuo je Shaddock nakon što ga je pregledao liječnik. 

"Nisam mislio da ću uspjeti... bilo je mnogo loših dana i mnogo dobrih dana. Jeo sam puno sushija od tune... još uvijek sam jako mršav", dodao je nasmijani mornar. Tvrdi da je pojeo mnogo hrane na meksičkom brodu koji ga je spasio. 

"Jako sam zahvalan kapetanu i ribarskoj tvrtki koji su mi spasili život. Živ sam i nisam mislio da ću uspjeti", nastavio je. Spašen je jer ga je uočio helikopter koji je meksičkom brodu pomagao u potrazi za tunom. Shaddock je naglasio kako je helikopter bio prvo vozilo koje je vidio u nekoliko mjeseci. 

"Još uvijek volim ocean"

"Helikopter je zapravo odletio i vratio se s gliserom, bio sam jako zahvalan", naveo je. Kad je brod za lov na tune uočio Shaddocka, on se nalazio 1930 kilometara daleko od kopna. Najavio je kako će se uskoro vratiti u Australiju i da jedva čeka vidjeti svoju obitelj. 

Poručio je da su on i njegov "nevjerojatni" pas sada dobro te da još uvijek voli ocean. "Uživao sam biti na moru, uživao sam biti vani, ali kada stvari postanu teške, morate preživjeti, a onda kada ste spašeni, osjećate se kao da želite živjeti", zaključio je. 

Pročitajte više