MOSKOVLJANI ODLUČILI PODIĆI SPOMENIK BULGAKOVU

Moskovske su vlasti konačno odlučili podići spomenik svojem književniku Mihailu Bulgakovu na Vorobjovi Gori, brežuljcima koji dominiraju ruskim glavnim gradom, a prema zamisli arhitekta Kuzmina jedna od komponenti instalacije bit će i automobil "u kojemu su se vozili Majstor i Margarita", glavni likovi autorova najpoznatijeg romana, izvijestili su u ponedjeljak službeni izvori.

Moskovski arhitekt Aleksander Kuzmin koji je zadužen za provedbu ovog projekta izjavio je kako će spomenik što će ga izraditi kipar Aleksander Rukavišnikov biti smješten u blizini jezera, a činit će ga nekoliko skulptura: središnji će kip predstavljati Bulgakova pogleda uperenog prema manastiru Andrejevski, a oko njega će biti postavljene ostale skulpture, među kojima automobil s Majstorom i Margaritom.

To je prvi spomenik koji će se podići u glavnome ruskom gradu u znak sjećanja na kultnog ruskog pisca rođenog 1891. u Kijevu, koji je umro 1940. godine u Moskvi, nakon što je uzaludno pisao Staljinu da mu omogući emigraciju. Od 30-tih godina nije mu bilo dopušteno objavljivati u Rusiji, a s kazališnog repertoara skinuta su njegova dramska djela. Mnogi rukopisi objavljeni su posmrtno i to uglavnom najprije na Zapadu. Tek je kasnije prihvaćen u domovini kao jedan od najuglednijih prozaista 20. stoljeća.

(Hina) xmh ysb

Pročitajte više