Moskva podržava mjere koje je poduzeo Abas

Moskva podržava mjere koje je poduzeo palestinski predsjednik Mahmud Abas kako bi "okončao oružani sukob" na Bliskom istoku, stoji u zajedničkoj izjavi koju su u ponedjeljak u Kremlju potpisali ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov palestinski kolega.

"Rusija podržava mjere koje su poduzele nove palestinske vlasti na čelu s Abasom kako bi okončale oružani sukob između Izraela i Palestinaca", navodi se u izjavi koju prenose svjetske novinske agencije.

Rusija i Palestinci su za "obnavljanje dijaloga između Izraela i Palestinaca što je prije moguće" kako bi se uspostavila "konstruktivna suradnja" na području sigurnosti "i na drugim područjima povezanim s pokretanjem mirovnih smjernica", navodi se u tekstu izjave.

Tijekom susreta s Abasom Putin je izrazio nadu da će palestinsko vodstvo poduzeti korake za unapređenje odnosa s Izraelom, javio je Interfax.

"Nadam se da ćete poduzeti odlučne korake kako bi poboljšali odnose s Izraelom i unaprijedili ekonomski razvoj palestinskih područja", rekao je Putin Abasu.

Itar-Tass je javio da je Putin obećao Abasu pomoć Rusije u bliskoistočnom mirovnom procesu.

"Mi smo spremni, kao i ranije, raditi sa vama i kolegama iz svijeta na rješavanju tih problema", rekao je Putin.

On je istaknuo da smatra "dobrim znakom" Abasovu pobjedu na izborima. "Vi ste vrlo dobro poznati u Rusiji i nama je jako drago da vas je palestinski narod odlučno i nedvosmisleno podržao. Smatramo to dobrim znakom kontinuiteta politike", rekao je Putin.

Ruski predsjednik je dodao da je vlast u rukama osobe koja "godinama vodi bitku za interese palestinskog naroda".

Abas je izjavio da sada postoji "povijesna šansa za postizanje mira na Bliskom istoku".

"Nazočnost Rusije na našoj strani, naša suradnja na bilateralnoj osnovi, njezina uloga u Kvartetu posrednika, nedvojbeno će igrati odlučujuću ulogu u uspostavi mira na Bliskom istoku", rekao je Abas.

(Hina) xkga ydv

Pročitajte više