Moskva u plino-aferi za intervenciju EU, Solana za pregovore

RUSKI premijer Mihail Fradkov zatražio je od Europske unije da izvrši pritisak na Ukrajinu u sporu oko isporuke plina što je izbio između dvije zemlje. Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana istoga je dana pozvao na riješenje spora pregovorima.

U poruci upućenoj Bruxellesu, Fradkov je opet ustvrdio da je Moskva spremna ispuniti sve svoje obveze, javila je agencija Ria Novosti.

Međutim, ruski premijer je upozorio na "stvarnu prijetnju" smanjenja isporuka ruskog plina Europi ako Ukrajina nastavi "neovlašteno oduzimati plin" namijenjen europskim zemljama koji putuje preko njezina teritorija.

Ruski dužnosnici optužili su Ukrajinu da je u zadnja dva dana, otkako joj je Rusija prestala isporučivati plin jer nije prihvatila povećanje cijene, gubitak kompenzirala krađom plina za Europu.

Izaslanik Javier Solana "telefonski je u vezi s Ukrajincima i s Rusima, razgovarao je s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Borisom Tarasjukom i s ruskim dužnosnicima", kazala je Solanina glasnogovornica Cristina Gallach u utorak.

"Njegova je glavna poruka pokušati uvjeriti obje strane da se vrate pregovoaračkom stolu", kazala je Gallach, prema agenciji Reuters.

Solana, međutim, ne planira posjetiti niti Moskvu niti Kijev, dodala je Gallach.

Rusija je u utorak uspostavila opet punu isporuku plina europskim zemljama kroz plinovod koji prolazi Ukrajinom, nakon što su brojne europske zemlje, među njima i Hrvatska, u ponedjeljak primale smanjene količine od 14 do 40 posto (za Hrvatsku je smanjenje iznosilo 33 posto).

Gallach je dodala da su Ukrajinci uvjerili Solanu u spremnost na veću cijenu ali žele pregovarati o vremenskim rokovima.

Solana je bio ključni pregovarač između Ukrajine i Rusije nakon Narančaste revolucije kojom je 2004., na vlast došao prozapadni predsjednik Viktor Juščenko i na nezadovoljstvo Rusije najavio odmak od vlade u Moskvi i približavanje Kijeva Europskoj uniji.

Beč osuđuje "jednostrane korake"

Austrija, trenutačna predsjedateljica Europske unije, osudila je u utorak "jednostrane mjere" Rusije i Ukrajine u sporu oko cijena plina.

"Na europskom kontinentu, isprepletenom i međuovisnom kad je riječ o energiji, jednostrane mjere trebale bi doista biti stvar prošlosti", kazala je ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.

U priopćenju, koje je objavilo ministarstvo, Plassnik je istaknula da potezi kakav je prekid isporuke plina Ukrajini na samu Novu godinu "mogu imati teške posljedice na sigurnost opskrbe regije i zemalja članica EU".

Plassnik je pozvala obje zemlje na pregovore "radi postizanja održiva rješenja za budućnost".

Ponovna puna uspostava opskrbe plinom "korak je u pravom smjeru", ocijenila je ministrica u utorak kada je Rusija normalizirala opskrbu.

U ponedjeljak su redukcije osjetile Austrija, Francuska, Hrvatska, Italija, Mađarska, Njemačka, Poljska, Slovačka, Slovenija i Srbija.

Pročitajte više