Moskva želi raditi na "mirnoj obnovi" Iraka

RUSIJA je u ponedjeljak, uoči prvog posjeta Moskvi iračkog premijera Iyada Allawija, navela da "namjerava poduzeti političke napore kako bi pridonijela rješenju stanja u Iraku i pomoći iračkom narodu u mirnoj obnovi zemlje".

To stajalište izrazio glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksandar Jakovenko i dodao da Moskva "podržava potrebu mobiliziranja svjetske zajednice u novim naporima rješenja u Iraku".

"Rusija želi da ta zemlja postigne mir i stabilnost, da zadrži jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost", rekao je Jakovenko, nakon čega je ocijenio da izbori za privremenu nacionalnu skupštinu, određeni za 30. siječnja, trebaju "obilježiti vrlo važnu etapu na tom putu".

Službeni Allawijev posjet, kojeg u Moskvi očekuju u ponedjeljak navečer, počinje u utorak. On bi s predsjednikom Vladimirom Putinom trebao razgovarati o gospodarskim odnosima više nego o diplomatskim napetostima u vezi rata, naznačile su dvije strane.

Rusija će pokušati postići reaktiviranje naftnih ugovora potpisanih u doba Sadama Huseina, u zamjenu za obećanje o brisanju 90 posto iračkog duga od osam milijardi dolara iz sovjetskog doba.

Pročitajte više