Most: Usprkos tjednima agitiranja, HDZ nije uspio

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnici su odlučili da Hrvatska neće na svom teritoriju obučavati ukrajinske vojnike. Nakon dva tjedna konzultacija vladajući nisu uspjeli sakupiti potrebnu dvotrećinsku većinu za donošenje Odluke o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini – EUMAM. Sudjelovanje u misiji je podržalo 97 zastupnika, dok ih je 10 glasalo protiv. 

Sudjelovanje Hrvatske u misiji EUMAM bi podrazumijevalo dolazak do stotinjak ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku u rotacijama tijekom dvije godine. Nakon glasanja su uslijedile i prve reakcije, pa je tako HDZ-ov zastupnik Andro Krstulović Opara kritizirao sve one koji su glasali protiv obuke. "Sram me što će Putin biti zadovoljan", kazao je Krstulović Opara. 

Mostovci nisu glasali

Protiv odluke su glasali Katarina Peović iz Radničke fronte, Krešo Beljak iz HSS-a, Željko Sačić i Marijan Pavliček iz Suverenista, nezavisna Ružica Vukovac te Ivan Penava, Daniel Spajić, Stjepo Bartulica, Davor Dretar Drele i Stipo Ćipe Mlinarić iz Domovinskog pokreta.

Članovi Mostovog zastupničkog kluba nisu glasali, ali su na Facebooku današnje događaje u saboru nazvali "HDZ-ovim fijaskom na kraju godine". "Usprkos tjednima agitiranja na sve strane, HDZ nije uspio iznuditi dovoljan broj glasova za obuku ukrajinskih vojnika. Most je ostao dosljedan i pokazalo se da smo bili u pravu", priopćili su iz Mosta.  

"Od početka smo tvrdili da je guranje odluke da Hrvatski sabor odlučuje o obuci ukrajinskih vojnika protivno hrvatskom Ustavu! HDZ nije briga za Ukrajinu, nego za briselsku karijeru Andreja Plenkovića i demonstraciju sile u Hrvatskom saboru. Nisu uspjeli! Ovo je pokazatelj da korupcija, sila i nepotizam dolaze na naplatu", zaključili su mostovci. 

 

Pročitajte više