Mostar: Nadglasani hrvatski ministri u vladi Federacije BiH

DOPREDSJEDNIK vlade Federacije i ministar financija Dragan Vrankić potvrdio je da su hrvatski ministri nadglasani na sjednici vlade održanoj u ponedjeljak u Mostaru jer su se usprotivili primjeni Zakona o privatizaciji kojim bi se onemogućilo sudjelovanje tvrtki u većinskom državnom vlasništvu iz Republike Hrvatske te Srbije i Crne Gore u privatizaciji.

"Po tome pitanju (privatizacije) hrvatski ministri su nadglasani, a vjerojatno će se to dogoditi i u Parlamentu", rekao je Vrankić za lokalnu Hercegovačku televiziju u Mostaru. Izrazio je bojazan da se time zatvaraju vrata stranim ulaganjima u BiH.

U priopćenju vlade Federacije BiH ističe se da su postojeća "rješenja u zakonu jasna i nedvosmislena".

"Analogno zakonskoj odredbi po kojoj tvrtke s područja Federacije BiH, koje su i same predmet privatizacije, ne mogu sudjelovati u privatizaciji niti privatizirati kapital tvrtke koja se privatizira, a primjenom pravnog načela utoliko prije, to ne mogu ni tvrtke izvan Federacije BiH, pa i Bosne i Hercegovine", ističe se u priopćenju.

Takvim tumačenjem Zakona o privatizaciji onemogućeno je primjerice Croatia osiguranju iz Zagreba da kupi 42 posto udjela u Sarajevo osiguranju u vlasništvu Federacije BiH.

Pročitajte više