Mostar: Sigurnosni štit za ceremoniju otvaranja Staroga mosta

DOMAĆE i međunarodne sigurnosne službe u Bosni i Hercegovini, uključujući NATO-ve mirovne snage uspostavile su pravi sigurnosni štit u Mostaru i oko Staroga mosta za ceremoniju otvaranja u petak 23. srpnja, kojoj će nazočiti izaslanstva iz 52 zemlje svijeta.

Zapovjednik Specijalne policijske postrojbe Federacije BiH Dragan Vikić izjavio je u srijedu u Mostaru da su specijalni timovi MUP-a u cijelosti osigurali područje oko mosta.

"Specijalni ronilački timovi, alpinisti i timovi protudiverzantske zaštite pregledali su sve prilaze mjestu održavanja ceremonije, te napravili raspored za dan njezinog održavanja", rekao je Vikić na konferenciji za novinare u Mostaru. Dodao je kako će na dan otvaranja Staroga mosta biti raspoređeni i protusnajperski timovi a cijelo područje će osiguravati i helikopter federalnog MUP-a. Najavio je da će policija nadzirati sve prometne prilaze.

Pomoćnik direktora Obavještajno- sigurnosne službe Federacije BiH (FOSS) Ante Ivanković izjavio je da njezini službenici "uspješno izvršavaju svoje zakonske zadaće".

Glasnogovornica Europske policijske misije u BiH (EUPM) u Mostaru Kirsten Haupt istaknula je da će EUPM biti "neizravno uključen u osiguravanje ceremonije otvorenja Staroga mosta", dodajući da sve službe "pristupaju ovoj zadaći vrlo odgovorno".

Glasnogovornik Stabilizacijskih snaga u Mostaru Norbert Hoerpel izvijestio je da NATO-ve snage u BiH provode veliku akciju "Združena odlučnost 32", zajedno s američkim postrojbama kako bi se "pružila pomoć bosanskohercegovačkim vlastima da stvore sigurno okružje tijekom otvorenja mosta".

Mostar već nekoliko dana nadlijeću helikopteri Stabilizacijskih snaga NATO-a, a primjetan je veliki broj policajaca na ulicama grada.

Pročitajte više