Mostar: Završena međunarodna konferencija o investiranju u BiH

PREDSJEDAVAJUĆI Predsjedništva BiH Dragan Čović u petak je, na kraju mostarske konferencije o investiranju u BiH, pozvao inozemne ulagače da se snažnije angažiraju u toj zemlji jer se radi o atraktivnom prostoru za ulaganje.

BiH je po svom geostrateškom položaju integralni dio tržišta jugoistočne Europe, a dijelom i srednjoeuropskog tržišta, rekao je Čović, koji je bio i predsjednik konferencijskog organizacijskog odbora, na kraju dvodnevnog skupa.

Zbog pogibije makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog u četvrtak, drugog dana konferencije otkazana je planirana plenarna sjednica, a održani su samo radni stolovi.

Na radnom stolu o transportu predstavljen je projekt izgradnje koridora Vc kroz BiH, te je rečeno da se radi o projektu ne samo od regionalnog, nego i od europskog značaja. Iznesen je i podatak da je za izgradnju koridora Vc kroz BiH potrebno više od dvije milijarde i 500 milijuna eura. U raspravi se čulo kako je u tijeku priprema Studije o izvedivosti za navedeni projekt koja će zatim biti temelj za međunarodni natječaj za dodjelu koncesije za ovaj posao.

O potencijalno novim brojnim gospodarskim projektima u BiH raspravljalo se i na preostala četiri okrugla stola: o industriji i energetici, bankarstvu, poljoprivredo-prehrambenom sektoru i turizmu.

Sva događanja na konferenciji potpuno su zasjenjena tragičnom zrakoplovnom nesrećom u kojoj je poginuo makedonski predsjednik Boris Trajkovski, putujući upravo u Mostar. Unatoč tragediji, međunarodna je konferencija nastavila s radom, a otkazani su brojni bilateralni međunarodni susreti jer više državnih izaslanstava nakon nesreće otkazalo dolazak u Mostar, među njima i hrvatsko predvođeno predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem. Hrvatski premijer Ivo Sanader, koji je u Mostar doputovao još u srijedu, sudjelovao je u radu Konferencije u četvrtak.

Pročitajte više