Mostarac Vildan osuđen jer je ratovao za ISIL u Siriji. Odbijao ustati u sudnici

Ilustracija: Profimedia

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Vildana Ključu iz Mostara na trogodišnju zatvorsku kaznu zbog priključivanja vojnim postrojbama koje su nastojale promijeniti režim Bashara al-Asada. Bio je optužen za sudjelovanje u postrojbama koje su bile dio terorističke organizacije Islamske države. 

Kako je danas izvijestio portal Detektor koji prati sudske procese, Mostarac Ključo proglašen je krivim za nezakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Predsjedavajući sudskog vijeća Suda BiH Izo Tankić rekao je da kažnjava bivšeg pripadnika Oslobodilačke vojske Sirije sukladno odredbama zakona koji definira da će se svakoga tko se priključi stranoj vojnoj, paravojnoj ili parapolicijskoj formaciji kazniti s najmanje tri godine zatvora.

U pritvoru se nalazi od povratka u BiH

Oslobodilačka vojska Sirije borila se protiv režima Bashara al-Asada. Prema optužnici, Ključo se u Siriji pridružio vojnoj jedinici Ahmed Asafa, koja je kasnije postala dio terorističke organizacije ISIL tzv. Islamske države na teritoriju Sirije i Iraka.

Prema navodima presude, Vildan Ključo je potkraj veljače 2012. godine otputovao u Tursku, otkud se ilegalno prebacio u Siriju te priključio paravojnim postrojbama. Optuženom je produljen pritvor u kojem se nalazi od povratka u BiH 15. listopada 2023. godine. Ključo nije nazočio izricanju presude. 

Iz Tužiteljstva su ranije naveli da je on jedan od državljana BiH s najduljim boravkom na stranom ratištu. On je tijekom postupka negirao institucije BiH. Odbijao je ustati u sudnici te je govorio kako ne priznaje institucije Bosne i Hercegovine.  

Pročitajte više