Mostarski biskupski ordinarijat opovrgava: Perić nije prijetio

BISKUPSKI ordinarijat u Mostaru opovrgnuo je u subotu izvješće Slobodne Dalmacije prema kojem je biskup mostarskoduvanjski Ratko Perić zatražio od franjevačkih i dijecezanskih svećenika da s oltara nazovu izdajicama potpisnike ujedinjenja hrvatske i bošnjačke gimnazije u Mostaru.

Ordinarijat je istodobno upozorio da je pokušaj iskorjenjivanja hrvatskog jezika u školama ravan duhovnom genocidu.

"Izjavljujemo da biskup nije nikoga pozivao na sastanak u vezi sa školskim sustavom. Niti je upozoravao čelnike da će s oltara biti proglašeni izdajicama hrvatskoga naroda", navodi se u priopćenju Ordinarijata Mostarsko-duvanjske biskupije.

U priopćenju se upozorava da se reformom obrazovanja koju provodi misija OESS-a u Bosni i Hercegovini nastoji zatrti hrvatski jezik.

"Biskupski ordinarijat, predstavnik katoličke crkve u Hercegovini, pozdravlja razumne društvene i školske metode kojima će se njegovati kulturni, vjerski i narodni duh te sva nastava u školama hrvatskoj djeci, izražajno i sadržajno, predavati na hrvatskom jeziku, a osuđuje sve prisilne mjere koje udaraju na identitet jednoga naroda. Sva školska djeca ovoga naroda imaju neotuđivo pravo slušati svu nastavu na hrvatskom jeziku. Koji žele drukčije, mogu i drukčije, ali ne nasilno!", navodi se u priopćenju biskupskog Ordinarijata.

Ordinarijat time očito aludira na inicijativu OESS-a da se nakon ujedinjenja dvije gimnazije u Mostaru (bošnjačke i hrvatske) ujedini nastava na dva jezika za pet predmeta.

"Oni koji danas sve poduzimaju da u BiH raznim metodama "ujedinjenja" i "asimilacije" postupno minoriziraju, preimenuju te tako uklone i s vremenom zabrane hrvatski jezik, kao što je sve donedavno, u vrijeme nečovječne komunističke diktature, bio proganjan i zabranjivan, počinjaju zločin protiv hrvatskoga naroda i jezika, pa bili to predstavnici međunarodne zajednice ili domaći epigoni koji više drže do svojih vlastitih interesa nego do kulturnoga i duhovnoga preživljenja cijeloga naroda", dodaje se u priopćenju biskupskog Ordinarijata.

U priopćenju se ističe kako je to ne samo pokušaj lingvističkog ubojstva nego i duhovnoga genocida.

Ordinarijat sugerira da se o tako vitalnom pitanju unutar hrvatskog naroda postigne konsenzus ne preko manipuliranih ili iznuđenih političkih potpisa, nego na nacionalnom referendumu.

Pročitajte više