Mostarski Stari most uvršten na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika

SKUPŠTINA UNESCO-a na zasjedanju u Durbanu u Južnoameričkoj Republici uvrstila je Stari most i staru gradsku jezgru Mostara na popis zaštićenih spomenika kulture, izvijestio je u petak u telefonskom javljanju iz Durbana za TV BiH mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić koji predvodi izaslanstvo BiH na ovom skupu UNESCO-a.

Stari most i mostarska stara gradska jezgra prvi su iz BiH uvršteni na popis UNESCO-ove zaštićene svjetske baštine.

"Ovo je povijesni dan za Mostar", prokomentirao je gradonačelnik Bešlić odluku Skupštine UNESCO-a, dodajući kako će ta odluka donijeti boljitak i gradu Mostaru i državi BiH.

Bešlić je istaknuo kako sada očekuje i financijsku pomoć UNESCO-a namijenjenu Mostaru, ali je dodao i to kako se u BiH mora utemeljiti fond na državnoj razini iz kojega će se trajno financirati zaštita Starog mosta i stare gradske jezgre.

Uvrštavanje Starog mosta i stare gradske jezgre na UNESCO-ov popis zaštićenih spomenika, po Bešlićevim riječima, pokazuje da u BiH "pušu neki novi vjetrovi koji mogu izgraditi bolju budućnost za sve".

Stari most je u jesen 1993. godine za vrijeme hrvatsko-bošnjačkih sukoba srušilo topništvo Hrvatskog vijeća obrane. Uz financijsku pomoć međunarodne zajednice i vlada više zapadnih zemalja, među kojima i Vlada Republike Hrvatske, Stari most je obnovljen i otvoren u srpnju prošle 2004. godine.

Pročitajte više