Mostovac: Uskoro ćemo objaviti podatke o korupciji u HŽ-u

Foto: Pixsell/Patrik Macek

Mostov saborski zastupnik Marin Miletić danas je najavio da će uskoro objaviti podatke o nepotizmu i korupciji u HŽ-u koja seže do ministra Olega Butkovića, poručivši da su makinacije u HŽ-u usporedive s onima u HEP-u.

"Vidjeti će se politika ministra Butkovića i hoćemo li morati vratiti tri milijarde eura Europskoj uniji, a podastrijet ću i dokaze o nesrećama u HŽ-u", rekao je Miletić tijekom slobodnog govora u Saboru zahvalivši zviždačima iz HŽ-a koji su Mostu dali informacije o krađi i lopovluku u toj tvrtki.

"Ima li nesreća veze s Pavlom Vujnovcem?"

Za materijal koji posjeduje Miletić kaže da otvara pitanja - ima li nesreća na Škriljevu veze s Pavlom Vujnovcem, jesu li se krcali ilegalni migranti u vlakove, kako su financirane određene pruge, kao i pitanja o ekološkim katastrofama na području Koprivnice.

Mostov zastupnik posebno je izdvojio pravnu službu HŽ-a u kojoj su, kaže, zaposlena 52 pravnika, a nakon toga je angažirano i 10 odvjetničkih ureda. "Bit će zanimljivo postaviti pitanje i o sigurnosti pruge, o određenim investicijama i kupovini stvari koje skupljaju prašinu. HŽ će postati novi HEP", poručio je Miletić.

Dokumenti, kaže, razotkrivaju i prvih sto neto plaća od 3000 eura u HŽ-u. Miletić najavljuje da će biti zanimljivo vidjeti koji odjeli imaju po 25.000 kuna plaću i što njihovi zaposlenici rade.

Marić: Radiochirurgiji bez natječaja plaćeno 18,5 milijuna eura

Riječima "Vrijeme je za odlazak ove vlade, dosta je!", SDP-ova Andreja Marić osvrnula se na rad ministra zdravstva Vilija Beroša za kojega je rekla da je "ili nesposoban ili pritisnut lobijima".

"Javno zdravstvo se zatire, a plaćaju se privatnici", ustvrdila je te to potkrijepila podacima za prošlu godinu kada je privatnoj Klinici Magdalena isplaćeno 19,7 milijuna eura javnoga novca, Radiochirurgija je dobila 18,5 milijuna, a Medikol 11,85 milijuna eura.

Sada je, kaže, HZZO ugovorio s privatnicima 41 tisuću pretraga za dva milijuna eura kako bi se smanjile liste čekanja.

"Je li netko odgovarao?"

Nizu afera od platformi CijepiSe koju je izradila tvrtka Cuspis u vlasništvu Beroševa poznanika Vinka Kojundžića, do dodjele posla za IT sustave bolnica tvrtki iz Gornje Stubice koja se bavila cvjetnim dekoriranjem, Marić je dodala i kupnju uređaja za zračenje u Klinici za tumore, plaćenog 11,2 milijuna kuna, a vrijedi 5,3 milijun kuna.

"Je li netko odgovarao zbog toga?" upitala je.

Podsjetila je i kako će se uskoro navršiti tri godine kako je inspekcija ministarstava zdravstva i financija u KBC-u Sestre milosrdnice našla moguće nepravilnosti i nezakonitosti, no o tome se, kaže, ništa ne zna.

"Još uvijek nisam dobila odgovor na zastupničko pitanje tko je tu muljao i zaradio, a poslala sam ga ministrima financija, gospodarstva i zdravstva", rekla je SDP-ova zastupnica.

Nabrajajući nelogičnosti u trošenju javnoga novca navela je da se Medikolu platilo 150 milijuna eura za pretrage PET CT-om, umjesto da se uložilo 8 milijuna eura za kupnju četiri PET CT-a u javnom zdravstvu.

"Elitnoj klinici Radiochirurgiji HZZO je bez javnog natječaja platio za prošlu godinu 18,5 milijuna eura, a za prvih 6 mjeseci ove godine 7,9 milijuna eura i to unatoč tome, što cijelu priču istražuje Uskok", rekla je Marić.

"Netko mulja i zarađuje na svima nama"

Osvrnula se i na tvrtku Roche, za koju je rekla da joj se plaća godišnje 6,7 milijuna eura za gensko profiliranje koje se obavlja u Njemačkoj. Navela je i da je ta tvrtka bila dužna, prema sporazumu, za 12,7 milijuna eura napraviti laboratorij za gensku analizu, onkološku bazu podataka i zavod za personaliziranu medicinu.

"No, to se nije dogodilo, već sada povlačimo za to sredstva iz EU fondova." "Loši smo, reformi nema, a netko mulja i zarađuje na svima nama", ocijenila je Marić. 

Pročitajte više