Mostovci govorili da ne bi gejevima dali da udome djecu, sad im je sve igrokaz

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

ČELNIK Mosta Božo Petrov prije nekoliko dana, komentirajući novi zakon o udomiteljstvu, kazao je kako djeca nastaju i odgajaju se u zajednici muškarca i žene.

Petrov komentirao zakon

"Činjenica je da u pravilu djeca i nastaju i odgajaju se i odrastaju u emocionalnoj i fizičkoj zajednici muškarca i žene. Mislim da sabor u tom svjetlu treba donijeti odluke kad bude raspravljao i o udomiteljstvu i o posvajanju", rekao je Petrov.

Na dodatni upit znači li to da je Most protiv toga da se udomljavanje djece omogući i istospolnim parovima, kaže:

"Mislim da sam prijašnjim odgovorom sve rekao, ali ako treba pojašnjenje... Trebate znati da je interes djece iznad apsolutno svakog drugog interesa. Mislim da je dovoljna stigmatizacija to što djeca na kraju budu kod zamjenskih roditelja. Još onda dodatno jer niti homoseksualni parovi nisu toliko prihvaćeni u društvu. Zamislite onda stigmatizaciju te djece. Da je tolika prihvaćenost u društvu, ne bi bilo potrebe za paradama", kazao je šef Mosta.

Sad govore da je sve igrokaz i izmišljena afera

Njegova izjava izazvala je dosta reakcija u javnosti. Danas su, nekoliko dana nakon što im je šef javno komentirao zakon, iz Mosta odlučili da im je sve to zapravo HDZ-ov igrokaz.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja poručio je u utorak kako Most neće sudjelovati u igrokazu HDZ-a i HNS-a oko zakona o udomiteljstvu te će prilikom glasovanja "odigrati tako da bude što veća šteta za Andreja Plenkovića", a još će procijeniti na koji će to način napraviti.

"Iako neki govore da bi Most mogao podržati HDZ, za to nema nikakve šanse. Postoji vladajuća većina, ako predlažu zakon u Hrvatski sabor, zadatak je premijera Plenkovića da za te zakone osigura većinu. HNS je dva puta na vladi bio za taj zakon, sada s nekakvom naknadnom pameću upućuju amandmane i još poručuju 'ako ti amandmani ne prođu, mi nećemo raditi nikakve probleme'”, rekao je Grmoja novinarima u saboru.

HNS je, pak, našao način kako ne glasati za zakon, ali istovremeno pomoći HDZ-u

Iz HNS-a su naime poručili da neće podržati zakon o udomiteljstvu, već će biti suzdržani, ne bude li prihvaćen HNS-ov amandman po kojemu bi istospolni i neformalni životni partneri imali mogućnost udomljavanja djece.

Grmoja smatra da se radi o jednoj nametnutoj temi „koja odgovara premijeru Plenkoviću” te kako će zakon proći bez amandmana HNS-a.

Upitan hoće li prilikom glasovanja biti 'za', 'protiv' ili 'suzdržan', Grmoja je uzvratio: "Mi im nećemo pomagati. To znači da ćemo odigrati tako da bude što veća šteta za Andreja Plenkovića, HDZ i HNS koji su u ovom fingiranom sukobu. Dopustite nama da procijenimo na koji način ćemo to napraviti.”

Od Mosta, poručio je, u budućnosti možete očekivati da ni na koji način neće pomagati Plenkovićevu kupljenu većinu.

Na pitanje slažu li se svi u Mostu oko toga da istospolni partneri ne bi trebali udomljavati, uzvratio je kako ne zna slažu li se, dodajući međutim da se svi slažu oko toga da je ovo fingirani sukob.

Pročitajte više