Motovun: Relji Bašiću uručeno priznanje

Zahvalivši na priznanju Relja Bašić je izrazio zadovoljstvo što je nagrađen na Festivalu na kojem "mladi entuzijasti u suradnji s iskusnim promotorima svake godine u Motovun dovode značajne ljude iz filmskog svijeta".

Bašić je MFF-u čestitao "mali jubilej" i poželio da, kao i on, doživi pedeset godina rada.

U povodu dodjele priznanja danas je u punom Kinu Bauer prikazan drugi film iz bogate Bašićeve karijere ? "Milijuni na otoku" Branka Bauera iz 1955.

Relja Bašić (Zagreb, 1930.) debitirao je godinu dana prije toga, također u Bauerovom filmu, slavnom "Koncertu". Time je počela njegova filmska karijera u kojoj je ostvario više od 120 uloga.

Među pedeset hrvatskih i sedamdesetak inozemnih filmova, najistaknutije uloge, po kojima ga danas prepoznaju i najmlađe generacije, ostvario je u dva filma Kreše Golika ? "Imam dvije mame i dva tate" (1968.) i "Tko pjeva zlo ne misli" (1970.).

Za ulogu u filmu "Rondo" Zvonimira Berkovića (1966.) osvojio je Zlatnu arenu na Pulskom filmskom festivalu.

S obzirom da poznati "Gospon Fulir" govori pet stranih jezika, snimio je velik broj međunarodnih produkcija u kojima je imao priliku glumiti s mnogim svjetskim filmskim zvijezdama, među ostalim, s Peterom Ustinovim, Richardom Burtonom, Orsonom Wellesom i Emmom Thompson.

Uz filmsku, Bašić je ostvario značajnu televizijsku i kazališnu karijeru (osnivač je "Teatra u gostima").

Za svoj rad 2000. je dobio nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo.

Nagrade za 50 godina filmskog rada dosad su dobili Branko Bauer i Tomislav Pinter (1999.), Vatroslav Mimica (2000.), Borivoj Dovniković Bordo, Radojka Tanhofer i Ivanka Forenbacher (2001.) te Fedor Škubonja (2002.).

Priznanje (skulpturu drvenog broda) Relji Bašiću dodjelio je Motovun Film Festival u suradnji s "Jutarnjim listom".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.