Može li ploča s ustaškim natpisom slomiti Plenkovića i vladu? Puhovski: Do kraja godine idemo na izbore

Foto: Hina

PRIJE više od devet mjeseci u Jasenovcu je postavljena ploča s ustaškim pozdravom i otad ne prestaje izazivati reakcije.

Nije potrebno pretjerano opisivati nakaradnost podizanja ploče koja nosi pozdrav pod kojim su upravo na tom mjestu pobijeni deseci tisuća ljudi. Oni koji razumiju povijest, znaju što to znači. Uostalom, Index je neosporno utvrdio kako je upravo kvislinški poglavnik Pavelić autor notornog pozdrava.

Nije potrebno spominjati ni političke redikule koji su iskoristili cjelokupnu nakaradnu situaciju za bildanje politčkog ega i ubiranje simpatije na ekstremno desnoj polutci glasačkog tijela. Oni koji razumiju politiku, znaju što to znači. Nepotrebno je i spominjati pisanja svjetskih medija o fašizmu na mjestu koncentracijskog logora. Oni koji imaju osjećaj srama, znaju što to znači.

"Delikatna ploča"


Međutim, potrebno je spomenuti premijerovo postavljanje u ovoj situaciji. Zdrav razum, iskustvo i osjećaj empatije čine ovu jasenovačku ploču nakaradnom i čovjeku sa zdravim razumom, iskustvom i osjećajem empatije uopće nema potrebe nadalje objašnjavati zašto je tako.

Premijer je postavljanje ove ploče nazvao "delikatnim". Nakon obligatornog izražavanja pijeteta prema svim žrtvama, još prije devet mjeseci je izjavio kako je "naravno delikatno da je ovakav spomenik podignut baš u Jasenovcu". U prosincu prošle godine, Plenković vjerojatno nije očekivao da će upravo ta "delikatna" ploča možda biti razlog zbog kojeg će mu se raspasti vlada. Skrpana, sklepana i polarizirana, ali još uvijek vlada.

Ploča ostaje u Jasenovcu


Danas je HDZ-ov ministar pravosuđa odlučio kako "delikatna" ploča ostaje u Jasenovcu do daljnjeg. Fragmenti Plenkovićeve skrpane vlade promptno su reagirali. Nenadani premijerovi saveznici u vidu SDSS-a i HNS-a podigli su glas protiv ovakve odluke. I to rezolutno, podvlačeći crtu pred ovom odlukom. HNS traži hitno skidanje ploče. SDSS tvrdi kako su se dogovorili da se ploča makne te da ploča mora ići iz Jasenovca. Ako nitko ne odustane od svojih zahtjeva, nije teško pretpostaviti što slijedi.

>> RASKOL U VLADI? Ploča u Jasenovcu mora biti hitno skinuta, kažu u HNS-u

>> IZLAZI LI SDSS IZ VLADE? Pupovac za Index: Želim čuti premijera o ploči, ZDS je za nas neprihvatljiv


Hoće li premijer Plenković slomiti leđa i izgubiti vladu na račun jedne "delikatne" ploče?

Index je razgovarao s političkim analitičarom Žarkom Puhovskim.

Ploču se legalno ne može maknuti

"Nije u pitanju raskol u vladi, već u vladajućoj većini. I dalje mislim da će izbori biti do kraja godine. Tu se ne radi samo o HNS-u, tu je, naravno, i pritisak na Pupovcu. Tu je i pitanje do koje će mjere činjenica da je Radin dobio mjesto potpredsjednika Sabora biti dovoljna da on prihvati nešto što je dosad smatrao neprihvatljvim. U HDZ-u čekaju još osam mjeseci do godinu dana dok Posebno povjerenstvo neke stvari ne interpretira. Onog časa kad se problem pojavio, premijer je trebao dati nalog ministru uprave da se promijeni zakon u najkraćem roku te da se zabrane registracije stranaka i udruga u kojima se nalazi "Za dom spremni". Dok se to ne napravi, ploču se legalno ne može maknuti. Ali to se moglo napraviti još prije šest mjeseci. I tu se oporba vjerojatno ne bi bunila. Ako HDZ ima disciplinu, bez obzira tko se bunio, to se moglo napraviti. Dakle, nije se željelo ništa napraviti", kaže Puhovski.

Kao mala djeca

"Ponašaju se kao mala djeca koja, kad idu spavati, a nisu napisala zadaću, nadaju se da će učitelj sutra umrijeti ili biti bolestan pa da ne moraju odgovarati. Tako se HDZ ponaša čekajući da problem nestane i ispari. A to se ne događa. Istina je da su se stranke manjina ponašale, da se pristojno izrazim, neprinicipijelno, tvrdeći da su oni u dogovoru s Plenkovićem te da će se stvar riješiti. Međutim, stvar se nije riješila. Stvar se zaoštrila s micanjem imena maršala Tita sa zagrebačkog trga i s pritiscima od kojih neće moći dugo bježati. Plenković na nekoliko razina visi i ja sam uvjeren da on sanja broj 76 svake noći. Situacija je takva da taj "76" visi na raznim razinama i meni se čini da je teško očekivati da će se većina u parlamentu očuvati. Osim ako se ne dogodi neki nevjerojatan obrat. Ali to mi se čini nevjerojatnim", smatra Puhovski.

Ohrabreni HNS i lukavi SDSS

"HNS se našao u situaciji da je ugodno iznenađen rezultatima istraživanja javnog mijenja u zadnjih nekoliko mjeseci, a koji nisu pokazali da su oni od one male podrške koju su imali - puno izgubili. Kao što su i svi očekivali. Sad se osjećaju ohrabreni i čini se kao da smatraju da bi mogli sami ići na izbore u sjevernom dijelu Hrvatske. To nije naročito realno, po mom sudu. Oni se osjećaju osnaženima i sada se ponašaju razmjerno tvrdo, pri čemu, ako se doista postavi pitanje izbora, a to je lako moguće; svaka razumna analiza bi pokazala da od HNS-a neće ostati ništa osim ta tri slova.", smatra Puhovski.

"SDSS se ponašao, da se opet pristojno izrazim, lukavo. Treba upozoriti da su gospodin Pupovac i njegova stranka, unutar srpske biračke zajednice i dalje najjači. Ali oni više nisu jednaki. Ne budu li pokazali neke znakove radikalnijeg zastupanja srpskih nacionalnih interesa, njima bi se moglo dogoditi da im podrška i dalje oslabi.

Podmirivanje računa


Mislim da svi oni sad taktiziraju i čekaju iduća dva, tri tjedna da počne sezona u rujnu i da počnu ispostavljati račune Plenkoviću. Ne vidim načina na koji Plenković može podmiriti te račune. Uz napomenu da prvi put imamo situaciju da on materijalne zahtjeve može relativno lako podmiriti, ali sad se radi o simboličkim zahtjevima. Tu ne vidim što on može napraviti. Ako da nešto SDSS-u, gubi na desnici. On ima u stranci, sad je već jasno, desnu oporbu. Plenković ne može ići na dvije fronte - baviti se izborima i strankom, uz rad vlade. Mora srediti stanje u stranci", kaže Puhovski.

Upitali smo ga bi li jedna ploča mogla izazvati ideološki i i svjetonazorski prijepor koji bi mogao eskalirati u sukob u vladi.

Ideološki i svjetonazorski prijepor


"Moguće. Pogotovo ako SDSS ocijeni da jačaju druge organizacije i stranke unutar srpske zajednice. Moguće je da oni to iskoriste kao povod i oni to mogu napraviti u bilo kojem trenutku. A tu je i Bandić koji trenutno funkcionira na razini materijalnih zahtjeva, ali i to se može u nekom trenutku promijeniti. Imamo previše nepoznanica za broj jednadžbi kojima Plenković raspolaže", smatra Puhovski.

"Mislim da će doći do izbora i to je manje nevjerojatno nego da ovakva konstrukcija izdrži. Ako se ovo nastavi, slabit će HNS, slabit će SDSS i slabit će HDZ", zaključuje Puhovski za Index.










 

Pročitajte više