Sindikati prijete prosvjedima: "Veći koeficijenti nisu dovoljni, želimo povišice"

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Očekuje li vladu u super izbornoj godini i val štrajkova? Sindikati javnih službi svi su redom nezadovoljni prijedlozima s Markova trga i prijete izlaskom na ulice, izvještava RTL.

"Koeficijenti koje smo vidjeli su oko 5% povećanja, to ne prati inflaciju. Ono što očekujemo bi bilo podizanje za 20%", rekao je Kristijan Ćupurdija, tajnik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Uz koeficijente, do kraja tjedna traže izmjene vezane za robovlasničke ugovore, a do kraja mjeseca početak pregovora o građanskom kolektivnom ugovoru i upućivanje u e-savjetovanje prijedloga Zakona o radno-pravnom statusu.

"Mi smo stalno u pripremama za sve moguće akcije, mi ne spavamo. Pustili smo neko vrijeme da vlada odradi svoje, 9 mjeseci je prošlo od dogovora, a ništa se nije pomaklo", rekao je Ćupurdija.

Veće plaće i bolje uvjete rada žele medicinske sestre, učitelji...

"Naravno da su sve opcije otvorene, i prosvjeda i štrajka. Sestre muči gdje će biti u odnosu na svoje sadašnje stanje, sadašnje koeficijente, uvjete rada, na odgovornost koju imamo u kolektivnom ugovoru... Hoće li to biti ispoštovano, hoće li biti umanjeno, boje se da ne budu zakinute i prevarene", rekla je Anica Prašnjak, predsjednica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara.

Plaće učitelja u školama zaostaju za ostalima u javnom sektoru, poručuju sindikati i traže veći rast koeficijenata.

"Ne zbog toga što smo mi nešto ljubomorni, nego je riječ o tome da moramo stizati tu razliku. Šteta koju će nastavnici trpjeti bit će sve veća i veća. Mi čak ni ne očekujemo izjednačavanje koeficijenata, ali očekujemo da taj rast bude 15%", rekla je Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

"Sve su opcije na stolu, uključujući prosvjede i štrajk"

Ako dogovoreni rast plaća ne uspije povezati nositelje službe u obrazovanju s ostalim nositeljima službi, sindikat će sigurno organizirati prosvjede, pa, ako bude nužno, i štrajk", kaže Nada Lovrić, predsjednica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

"Koliko god da povećamo određene koeficijente, javljaju se zahtjevi za dodatna povećanja, negdje moramo podvući crtu", poručio je ministar rada Marin Piletić i ponovio da se ne može ići iznad granice od 850 milijuna eura.

Na pitanje očekuje li štrajkove, ministar Piletić je odgovorio: "Nisam prorok."

Konačan prijedlog uredbe o koeficijentima svim sindikatima bit će predstavljen za tjedan dana.

Pročitajte više