Možemo li oprostiti ministru Primorcu jer očigledno ne zna što čini?

DRAGAN PRIMORAC, ovih dana zapravo dokazuje da ne zna gdje udara (uz opasku ako je ikada i znao), a čini se da pokazuje i kronično neznanje u svom resoru. Naime, Primorac ne samo da ne zna kako riješiti sada već otvoreni bunt studenata u Hrvatskoj, nego ne zna i kako bi štrajk i prosvjed pripadnika sindikata javnih službi, najavljen za 11. svibnja mogao ugroziti završetak školske godine.

Primorac šuti o maturantima

Upravo tada maturanti bi trebali završiti školsku godinu, a s obzirom da bi se i nastavnici trebali uključiti u štrajk i prosvjede potpuno je nepoznata sudbina hrvatskih maturanata.

Portal Index od ministra Primorca posljednjih pet dana pokušava izvući odgovor na pitanja kako misli riješiti problem maturanata, ali nismo dobili nikakav odgovor ili suvislu reakciju. Primorac nam tako nije znao odgovoriti ima li njegovo ministarstvo "rezervni plan"  kako bi maturanti na vrijeme završili školovanje. On ne zna hoće li se prolongirati završetak ove školske godine, Primorac nema pojma i o upisima na Fakultete. Budući da smo ostali bez odgovora što može i što je napravilo ministarstvo kako bi spriječilo svibanjski štrajk u školama, vjerujemo da ministar ni za to nema odgovor. 

Vjerojatno očekuje, kao i njegova Vlada da bi se problem mogao sam od sebe riješiti ili će možda u svibnju glumiti kako je iznenađen razvojem događaja.

Nesuvisli odgovori

Uostalom još jučer je ministar Primorac dokazao je kako mu je situacija potpuno izmakla kontroli kada su u pitanju studenti. Prvo je kao glavni razlog svog nemiješanja u studentsku blokadu označio neuplitanje u autonomiju sveučilišta što je, po njemu, protiv ustava. Da bi zatim ispalio možda i kandidata za biser godine: "Vidio sam da sustav ne funkcionira i sukladno svojim ingerencijama morao sam se uključiti u rješavanje problema". 

Ako smo i mogli pratiti nit misli Dragana Primorca sasvim smo je izgubili kada je rekao kako Ministarstvo i Vlada ne određuju visine školarina, niti taj novac ide na račun Vlade.

"Neprimjereno je da se pojavljujem na mjestu blokade fakulteta, jer bi to izgledalo kao PR ministra", zaključio je Primorac. Je li vrijeme za odlazak neinformiranog ministra?

Ilko Ćimić
Foto: Roland Goršić, Boris Kovačev (Cropix)

Pročitajte više