Možemo: Htjeli su zataškati ubojstvo Mihaele Berak, šef policije mora dati ostavku

Foto: Facebook

Osječki gradski vijećnici stranke Možemo, Katarina Kruhonja i Boris Kiš, poslali su medijima priopćenje za javnost povodom postupanja policije u slučaju ubojstva mlade studentice Mihaele Berak, za čije ubojstvo je osumnjičen policajac Marko Smažilo.

"Posljednji ispraćaj održan uz mučan osjećaj"

"Izražavamo tugu i duboku sućut obitelji naše mlade sugrađanke Mihaele Berak, ubijene od strane policijskog službenika. Tužno je što je njezin posljednji ispraćaj održan uz mučan osjećaj da su oni koji su dobili povjerenje da brinu o našoj sigurnosti pokušali prikriti stvarne okolnosti njenog ubojstva. Javnost danima dobiva poluinformacije. Možda se zbog takvog ozračja nije oglasio nitko iz Grada, Grad nije proglasio dan žalosti, možda su zato samo studenti pred TV kamerama", stoji u priopćenju.

"Za ubojstvo javnost saznaje, tragične li simbolike, na Nacionalni dan protiv nasilja nad ženama koji nas podsjeća na tragičan događaj prije 24 godine kada je, također policajac, također policijskim oružjem, u sudnici usmrtio svoju suprugu, njenu odvjetnicu i sutkinju, te teško ranio zapisničarku. O ubojstvu saznajemo u vrijeme objave novog paketa zakona kojim se sankcionira femicid. Baš nezgodno za sustav", navode vijećnici stranke Možemo:

"Tražimo ostavku šefa osječke policije"

"Tražimo ostavku načelnika PU osječko-baranjske kao i brzu i neovisnu istragu Mihaeline smrti, a posebno pokušaja zataškavanja te razotkrivanje i kažnjavanje svih koji su u tome sudjelovali. Ako se istraga ne provede u kratkom roku, odgovornim ćemo smatrati ministra Božinovića te tražiti i njegov opoziv", poručuju iz osječkog Možemo.

"Osim ovih vatrogasnih mjera, nužno je ozbiljno propitati funkcioniranje sustava - kakav je sustav odabira policijskih službenika? Kako funkcionira provjera njihovih psihofizičkih sposobnosti? Drži li se itko protokola (i kakvi su) pri sumnji na nasilje prema ženama?" pitaju se.

"Plenkovićeva vlada nije napravila ništa"

"Ne manje važno: obrazovni sustav još uvijek nije mjesto gdje se učenici osposobljavaju razlikovati nasilje od sukoba, kako reagirati na nasilje i kako se suočavati sa sukobom tako da ne eskalira u nasilje", stoji u priopćenju.

"Uz edukaciju mladih za nenasilje i rodnu ravnopravnost, očito je nužna i edukacija državnih službenika - od onih u socijalnoj skrbi, preko zdravstva i pravosuđa pa do policije. Nužno je  senzibilizirati sustav za nasilje nad ženama i promijeniti kulturu koja žrtvu ne stavlja u fokus, što kako vidimo može voditi i do zataškavanja", navode iz Možemo.

"Dok ne promijenimo institucionalnu kulturu, izmjene zakona će ostati mrtvo slovo na papiru. Vlada Andreja Plenkovića u sedam godina nije napravila ništa po tom pitanju, pa ne treba očekivati ni da će to napraviti sada. Budite sigurni da mi hoćemo", zaključuje se u priopćenju vijećnika Možemo.

Pročitajte više

 

Pročitajte više