Mračna istina iza zloglasnog obiteljskog masakra na Božić u SAD-u prije 90 godina

Foto: Wikimedia Commons
 
CHARLES Davis Lawson, trgovac duhanom iz Sjeverne Karoline, ubio je svoju suprugu i sedmero djece te izvršio samoubojstvo na Božić 1929. godine.
 
Skoro 90 godina nakon tragičnog događaja, još uvijek nije sa sigurnošću utvrđen uzrok zloglasnog božićnog masakra kojeg se prisjeća američka javnost.
 
Pobio obitelj puškom i bebu zatukao do smrti
 
Nešto prije Božića 1929. godine Lawson (43) odveo je svoju obitelj u kupnju nove odjeće za obiteljski portret. Fotografija prikazuje njegovu suprugu Fannie (37) i njihovu djecu: Arthur (16), Marie (17), Carrie (12), Maybell (7), James (4), Raymond (2) i Mary Lou (4 mjeseca). Izrazi lica majke Fannie i kćeri Marie sugeriraju da ovaj izlet u grad za obitelj nije bio sretna prilika.
 
Na sam božićni dan 17-godišnja Marie ustala je ranije kako bi ispekla tortu, a Carrie i Maybell krenule su u posjet teti i tetku. Međutim, iza obiteljskog imanja čekao ih je otac s nabijenom puškom.
 
Lawson je upucao svoje dvije kćeri i zatukao ih do smrti te ostavio tijela u štali, a zatim ušao u kuću i ubio svoju suprugu Fannie. Nakon toga je ubio Marie, Jamesa i Raymonda. Bebu Mary Lue je zatukao do smrti slomivši joj lubanju.
 
Prevladava mišljenje da je uzrok tragedije incest
 
Najstariji sin Arthur je jedini preživio jer ga je otac noć prije poslao na kraći put. Smatra se da je on dignuo uzbunu kada se vratio kući, zbog čega se grupa ljudi okupila ispred njihova doma. Lawsona nije bilo, ali uskoro su čuli pucanj iz obližnje šume te tamo pronašli njegovo tijelo i nekoliko pisama. Nažalost, pisma nisu odavala mogući razlog zbog kojeg je počinio masakr, a Arthur je poginuo 16 godina kasnije u prometnoj nesreći.
 
Tijela žrtava pronađena su kasnije s prekriženim rukama na prsima i kamenjem položenim ispod njihovih glava. Obiteljska kuća ostavljena je u istom stanju kao na dan masakra i postala je popularna turistička atrakcija.
 
 
S vremenom su stvorene mnoge teorije o uzroku ove tragedije, ali prevladava mišljenje da se radi o incestu, odnosno da je Lawson napravio dijete svojoj kćeri Marie.
 
"Članovi obitelji morali su se zakleti na šutnju"
 
Autorica brojnih knjiga o zloglasnom masakru Trudy Smith izjavila je da joj je Lawsonova nećakinja Stella Lawson Bowles prije smrti 1994. godine dala svoje memoare koji sadrže važne detalje o okolnostima ubojstava i samoubojstva.
 
"Stella mi je odlučila službeno otkriti da je Marie bila trudna. Neki članovi obitelji su bili jako nezadovoljni, a svi su se morali zakleti na šutnju", rekla je Smith. Dodala je da je njezin otac razgovarao s najboljom prijateljicom kod koje je Marie prespavala dva tjedna prije ubojstva, kada joj je otkrila da je trudna. Otac autorice bio je susjed obitelji Lawson i imao je osam godina kada se dogodila tragedija.
 
Smith je također najavila snimanje filma o masakru sljedeće godine, koji bi trebao dodatno razjasniti njegov uzrok. Na spomeniku na obiteljskom grobu u Germantonu stoji: "Ne sada, već u nadolazećim godinama, u boljoj zemlji, pročitat ćemo značenje naših suza i tada ćemo shvatiti".
 
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz SAD, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: SAD. 
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje

Pročitajte više