Mrak Taritaš: Na porodiljnom je samo sedam posto očeva

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

PRIJEDLOG oporbenog GLAS-a o uvođenju obveznog očevog dopusta, budući da je na porodiljnom njih samo sedam posto, dobio je podršku oporbe, ali ne i vlade i vladajućih.

Čak četvrtina žena u Hrvatskoj odlučuje se ne napredovati u poslu jer za to nema uvjete, na porodiljnom je 93 posto majki i samo sedam posto očeva i to zato što žene imaju manje plaće, pa se manje i gubi ako su na porodiljnom one, a ne očevi, rekla je predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš.

GLAS je za očev dopust od deset dana i roditeljski od dva mjeseca

GLAS predlaže uvođenje obveznog očevog dopusta od deset dana u prvih 70 dana života novorođenčeta, kao i roditeljskog dopusta oca u trajanju od dva mjeseca istovremeno s trajanjem majčinog roditeljskog dopusta, ili pak odvojeno od tog vremena ako obitelji tako više odgovara.

"Pokažimo da u odgoju djece, od najranije dobi, sudjeluju i otac i majka", pozvala je zastupnica.

SDP je bez zadrške podržao prijedlog Glasa, jer pridonosi boljem položaju žena, u smislu ravnopravnosti kod kuće i boljem pristupu tržištu rada, rekla je Sabina Glasovac (SDP) raspravljajući o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama.

HDZ-ova zastupnica Željka Josić rekla je da u ovom trenutku taj prijedlog HDZ neće podržati te je podsjetila da je vlada u zadnjih deset godina uspjela u dva navrata povisiti potpore, a posljednje stupaju na snagu 1. travnja.

To će omogućiti veće uključivanje očeva u brigu o djetetu, rekla je Josić koja je suglasna s vladinom argumentacijom da podrobnije treba urediti uvjete i način ostvarenja očevog dopusta.

Državna tajnica u Ministarstvu demografije Marija Pletikosa rekla je da nije obrazloženo uvođenje očevog dopusta od dva mjeseca u odnosu na postojeće rješenje da svaki roditelj može ostvariti pravo na dopust u trajanju od četiri mjeseca.

Pernar: Suludo je da moramo plaćati porez na prazne CD-ove, DVD-ove, stickove...

HDZ nije prihvatio ni prijedlog Ivana Pernara (SIP) da se ukine naknada za privatno kopiranje glazbe i filmova čime bi, smatra zastupnik, pojeftinili svi mediji za pohranu podataka.

Suluda je teza da moramo plaćati porez na prazne CD-ove, DVD-ove, memorijske kartice i stickove, rekao je Pernar, navodeći da spomenuta naknada odlazi HDS/ZAMP-u, "interesnoj grupi" koja raspolaže ogromnom količinom novca i ima monopol na autorska prava.

Nije dobro da itko ima monopol, pa i nad autorskim pravima, smatra Davor Vlaović (HSS), nezadovoljan što i humanitarne udruge moraju ZAMP-u platiti visoke naknade kad organiziraju skupove s glazbom.

Dva oporbena zakona te jedno izvješće bile su jedine točke o kojima je sabor danas raspravljao, što je oporba iskoristila kako bi prozvala HDZ da zbog nedjeljnih unutarstranačkih izbora u drugi plan stavlja rad sabora.

Vlada je u samoizolaciji, na punoj plaći, no valja će proći i ta nedjelja, rekla je Mrak Taritaš.

Pročitajte više