Mrak Taritaš: Pozivam Plenkovića da od Izraela zatraži prestanak razaranja Gaze

Foto: Screenshot Nova TV

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš danas je u ime Kluba HSS-a, GLAS-a, i DOSIP-a rekla kako poziva premijera Andreja Plenkovića da zatraži od izraelskih vlasti prestanak razaranja ustvrdivši da odnos njegove Vlade prema Gazi pokazuje da nema empatije.

„Mi smo samostalna i suverena država koja bi trebala, posebno kad su u pitanju ratne strahote i stradanja, imati uvijek jasan stav i biti na strani mira i zaštite ljudskih života. Ali, za to treba imati kičmu i barem minimalnu dozu empatije. A u našoj Vladi kronično nedostaje i jednog i drugog”, izjavila je Mrak Taritaš u govoru na slobodnu temu.

Mrak Taritaš dodaje da "kad bi u Vladi postojala jasna osuda ustaških zločina nad Židovima i jasan otklon od te zločinačke tvorevine i svih njezinih simbola bilo bi lakše danas reći izraelskim vlastima, prestanite masovno ubijati civile". Ustvrdila je da  toga u Vladi nema.

Pozvala je premijera Plenkovića da zatraži od izraelskih vlasti prestanak razaranja i, kaže Mrak Taritaš, 'smjesti nas među civilizirane države'.

Dodala je kako ne pita da priznaju Palestinu, iako misli da bi to trebalo učiniti, niti pita da ponude dugoročno rješenje za odnose Palestine i Izraela, nego "pita za nevinu djecu kojima su oduzeta sva prava, čak i pravo na život". ”Nema opravdanja ni za jedan oduzeti dječji život, a kamoli njih 13.750”, dodala je Mrak Taritaš.

Miletić. Potpišimo peticiju "Vratimo EU kršćanskim korijenima!

Marin Miletić (Klub Mosta) pozvao je na potpisivanje peticije „Vratimo EU kršćanskim korijenima” . Potpiši da u osnivačke ugovore Europske unije upišemo kršćansku baštinu kao jednu o temeljnih vrijednosti na kojima je Unija zasnovana, kazao je.

„Ili ćemo se vratiti kršćanskim korijenima ili ćemo posve nestati”, dodao je Miletić.

Marijan Pavliček (HS) podržao je pro life pokrete i udruge, poput Hoda za život koji je, kaže, miroljubiv pokret u znak potpore svakom rođenom i nerođenom djetetu.

Europu je zadnjih desetljeća, a Hrvatsku zadnjih 30 godina zahvatila bijela kuga, sve je manje rođenih, sve više umrlih, imamo sve više doseljenika iz zemalja koje nisu kršćanske. U Nizozemskoj se rađa 40 posto islamske djece i takav scenarij, moguće, čeka i Hrvatsku, jer već imamo 200 tisuća radnika iz dalekih azijskih zemalja, kaže zastupnik.

Branko Kolarić (SDP) poručio je kako ne vidi razlog da se u Zagrebu, južno od Save, ne izgradi nova bolnica. U Novom Zagrebu i Velikoj Gorici, ukupno živi 190.000 stanovnika, a zbog toga što nemaju opću bolnicu, oni su građani drugog reda, ustvrdio je.

Napomenuo je kako su kardiovaskularne bolesti najveći uzrok smrtnosti i kako, primjerice, u slučaju infarkta, u prometnoj špici, pacijent iz Gorice i Novog Zagreba mora putovati na sjever. Tko može u roku zlatnog sata, tj. jednog sata, doći na Rebro, upitao se Kolarić navodeći i podatak da u Zagrebu više od 70 godina nije napravljena zgrada nove bolnice, zadnja je sagrađena 1949. godine.

SDP je partner u vlasti u Zagrebu i može puno toga učiniti da bi bolnica u Blatu krenula, uzvratio mu je DP-ov Igor Peternel.

Puljak kaže da HDZ i DP skrivaju sporazum od javnosti

Marijana Puljak (Centar) rekla je da HDZ i DP skrivaju od javnosti koalicijski sporazum.

"Što se točno skriva? Jesu li to možda dogovori o podjeli fotelja, imenovanju državnih tajnika i savjetnika, ili možda dodjela ključnih resora poput energetike", zanimalo je Puljak.

Urši Raukar Gamulin (Možemo) koja je prije par dana problematizirala način komemoriranja Bleiburške tragedije, spominjući svoju šokiranost, Ivana Mujkić (DP) je poručila kako su se ona i velik broj Vukovaraca šokiranima osjećali kad je stranka Možemo lani odlučila baciti vijenac u Dunav.

"Sukladno zakonu, počast svim poginulim žrtvama, neovisno o nacionalnosti, odaje se 18. studenoga, ako želite poštovati žrtve, ne radite paralelne procedure i ne radite to mimo mimohoda, odnosno komemoracije", poručila je kolegici.

Pročitajte više