Mrlja tople vode u Tihom oceanu ubila milijun morskih ptica

Screenshot: YouTube/AlaskaNPS

ČAK milijun morskih ptica uginulo je nad Tihim oceanom u periodu manjem od 12 mjeseci. Stručnjaci su rekli kako se radi o jednom od najvećih masovnih odumiranja u nedavnoj povijesti, a za to su okrivili nalet tople vode.

Između ljeta 2015. i proljeća 2016. uginulo je od gladi skoro milijun tankokljunih njoraka, a njihova beživotna tijela more je izbacilo duž zapadne obale Sjeverne Amerike, od Kalifornije do Aljaske.

Znanstvenici vjeruju da je uzrok ovako masovnoj pogibelji ogromna struja tople oceanske vode koja se pojavila na sjeveroistoku Tihog oceana, a koju se popularno naziva "Blob" (mjehur ili mrlja), piše CNN.

Nakupina tople vode koja se prostire na 1.600 km oceana

Ova nakupina tople vode nastala je zbog dugogodišnjeg oceanskog toplinskog vala. Taj je val krenuo 2013. godine, a intenzivirao se tijekom ljeta 2015. zbog snažnog vremenskog fenomena nazvanog El Nino. Nakon nekog vremena stvorio je Blob, odnosno područje oceana veliko 1.600 km koje je bilo toplije za 3 do 6 stupnjeva Celzijevih.

U to vrijeme nije bilo nekih značajnih oluja te je voda bila mirna i zadržavala toplinu.

Pomor morskih organizama

Tih nekoliko stupnjeva više prouzročilo je pustoš u morskom ekosustavu. Došlo je do velikog smanjenja količine mikroskopskih algi kojima se hrani niz životinja, od škampi do kitova. S druge strane, zbog toplijeg oceana došlo je do masovnog cvjetanja štetnih algi koje su prouzrokovale smrt mnogih morskih organizama.

More je na obalu izbacilo oko 62.000 uginulih ili umirućih tankokljunih njoraka, ali ukupan broj uginulih ptica vjerojatnije je bliži milijunu, procjenjuju stručnjaci i upozoravaju da još uvijek nije poznato koliko će vremena trebati populaciji te vrste za oporavak, ako će se uopće u potpunosti oporaviti zbog "trendova globalnog zagrijavanja i povezane vjerojatnosti učestalijih toplinskih valova".

Nova mrlja kod Novog Zelanda

Još jedna mrlja zagrijane vode pojavila se krajem godine na istočnoj obali Novog Zelanda. Toliko je velika da se može uočiti iz svemira. Prostire se na milijun kvadratnih kilometara, što je područje veće od Teksasa. Voda je na tom području za 5 stupnjeva Celzijusa toplija nego što je prosjek za to doba godine.

Istraživanje naziva Extreme mortality and reproductive failure of common murres resulting from the northeast Pacific marine heatwave of 2014-2016 objavljeno je u srijedu u znanstvenom časopisu Plos One.

Pročitajte više