Mrsić: Da su slušali pacijenta, Matijanića, znali bi da ga moraju hospitalizirati

Foto: Andrea Topić, Josip Regović/Pixsell

BIVŠI ministar socijalne skrbi liječnik Mirando Mrsić u Dnevniku N1 Televizije komentirao je smrt Vladimira Matijanića.

> Imamo nalaz obdukcije: Da je bio hospitaliziran, Matijanić bi imao šanse preživjeti

Obdukcijski nalaz je pokazao da je Matijanić imao covid-19 i teški oblik upale pluća, koja je bila posljedica zaraze koronavirusom, tzv. obostranu intersticijsku upalu pluća. Istovremeno je s covidom-19 došlo do upale srčanog mišića, što je dovelo do toga da srce nije moglo obavljati svoju funkciju.  Kako je došlo do značajnog oštećenja pluća, ali i još značajnijeg srčanog zatajenja, nastao je masivni plućni edem. Srce nije moglo pumpati krv, ona je ostajala u krvnim žilama pluća te se tekućina iz krvnih žila izlijevala u pluća, što je dovelo do prestanka disanja i konačno smrti.

I Mrsić se slaže da Matijanić kod kuće nije imao nikakve šanse izboriti se za svoj život.

"Te se upale javljaju nakon infekcije koronom i zahtijevaju bolničku skrb – agresivnu, da se spasi život. On bez hospitalizacije nije imao šanse da savlada koronu. Šanse bi u bolnici imao, ali ne može se kazati kolike – ovako šanse nije imao.

Da je Hitna koja je došla u kućnu posjetu odvela Matijanića u Hitni prijem, snimili bi EKG, pluća… Ovako je bilo nemoguće dijagnosticirati promjene koje su se događale. Da se slušao pacijent, znalo bi se da on ne tolerira nikakav napor, pacijenta bi se moralo hospitalizirati i pokušati mu spasiti život", kazao je Mirando Mrsić.

"Počeli smo robovati telefonskoj medicini"

"Epizoda s gušenjem i nedostatkom zraka koja je prošla bila je alarm da ga treba što prije dopremiti u neku medicinsku ordinaciju.

Počeli smo robovati telefonskoj medicini – a preko telefona ne možete vidjeti stanje. Pacijent nije broj, nije netko s druge strane slušalice… Trebalo je drugačije postupiti. Odvesti ga na Hitni prijem, pregledati…

Danak moderne medicine je da smo počeli robovati slikama, strojevima, nalazima, a ne pacijentima. Čuje se – onaj na tom krevetu s tom slikom krvnom – a ne gleda se pacijent.

Pacijent je prvi, u fokusu liječnika, kako bi se što prije dijagnosticiralo i izliječilo. Štamparov model u kojem je pacijent na prvom mjestu razrušava se od devedesetih, ali se ipak i dalje održava", kazao je Mrsić.

Građani imaju sve manje povjerenja u zdravstveni sustav

Naglasio je kako je najgore što bi se moglo dogoditi da krene hajka na zdravstvene djelatnike.

"Potrebno je mijenjati način na koji sustav funkcionira. Sustav se sada bazira na tome da telefonski nazovete liječnika, iznesete simptome, pa se odlučuje jeste li za hospitalizaciju ili ne. Štamparov model je takav da se pacijenta pregleda bilo gdje – u kućnoj posjeti, ordinaciji obiteljske medicine, hitnoj službi i potom procijeni njegovo stanje. Građani imaju sve manje povjerenja u zdravstveni sustav, a to nije dobro ni za njih, ni za medicinu, za struku", zaključio je Mrsić.

Pročitajte više

 

Pročitajte više