Mrtvi štakori isplivali i na zadarskoj plaži

Screenshot: RTL

U MORU kod Splita u više je navrata zadnjih dana uočeno nekoliko mrtvih štakora. Sad se slučaj ponovio i u Zadru, u blizini najpopularnije gradske plaže.

Odmah je krenula akcija, štakori su brzo pokupljeni i predani gradskom koncesionaru za zbrinjavanje mrtvih životinja. Inače, plaža Karma nije uređeno kupalište, ali se nalazi blizu gradske plaže Kolovare.

"Reagirale su veterinarske službe i prije nego što su komunalni redari došli na lokaciju, tako da je situacija na terenu sada čista, uredna i sanirana. Mi ćemo odraditi analizu sa stručnim službama Zavoda za javno zdravstvo i veterinarskim službama kako bismo utvrdili uzrok tog događaja", izjavio je za RTL Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra.

Ogromne količine nagle kiše ispune oborinsku mrežu

Kao što je to bilo u Splitu, problem je vjerojatno ispuštanje velike količine oborinske vode, odnosno u drugoj polovici kolovoza, kada se dogode veće količine kiše, oborinska mreža se u potpunosti ispuni i štakori, koji su uobičajeni stanovnici u cijevima, poguše se. U tom slučaju ih ti ispusti odnesu u more.

U Zadru više nema direktnih kanalizacijskih ispusta u more, ali oborinskih voda ima. Prije tjedan dana između plaže Karme i plaže Kolovare pojavilo se jedno vrelo i oborinske su se vode prelijevale i izlazile na površinu mora.

Tada su građani prijavljivali da zaudara na kanalizaciju i koncesionar na obližnjoj plaži je podigao crvenu zastavu. Iz Zavoda za javno zdravstvo su obavili analize mora u dužini nekih 500 metara i utvrdili da je more odlične kakvoće.

Sutra bi isto tako trebali provesti redovnu analizu mora pa će se utvrditi postoje li neki novi sastojci u moru. Sada komunalna služba treba otkriti što se dogodilo i to će utvrditi s gradskim poduzećem Odvodnjom, koje je zaduženo za održavanje tog sustava, javlja RTL.

Pročitajte više