Mučili i seksualno zlostavljali starce u Austriji. Pojavile se strašne fotografije

Screenshot: Youtube/Kurier

OD proljeća ove godine austrijske vlasti istražuju zlostavljanje ljudi u domu za starije i nemoćne u mjestu Sitzenberg-Reidlingu u Donjoj Austriji. Sumnja se na to da je četvero njegovatelja zlostavljalo, mučilo i seksualno zlostavljalo štićenike doma, a sada su u medije iscurile i uznemirujuće fotografije, koje je objavio austrijski dnevnik Kurier.

Dosad su se četvero osumnjičenih - tri žene i jedan muškarac u dobi između 30 i 45 godina - u istrazi branili šutnjom, a njihov odvjetnik Stefan Gloß tražio je prekid postupka.

Isplivale kompromitirajuće fotografije iz grupe na WhatsAppu

No sada su isplivale fotografije koje dodatno kompromitiraju osumnjičene. Fotografije koje dolaze iz chat grupe na WhatsAppu predane su javnom tužitelju. Tvrtka SeneCura, u čijem je vlasništvu dom, obećava "maksimalnu transparentnost".

Prve optužbe za neprimjeren i zlostavljački odnos prema stanovnicima doma postale su poznate krajem ožujka 2021. godine, javio je ORF. 

SeneCura je brzo reagirala i odmah podnijela prijavu policiji te osnovala i interno istražno povjerenstvo. Rezultati interne istrage su poslani javnom tužitelju St. Pöltena.

Državno odvjetništvo istražuje mučenje, zanemarivanje i seksualno zlostavljanje stanovnika doma

Državno odvjetništvo u St. Pöltenu sada već nekoliko mjeseci istražuje, kako su poručili, mučenje ili zanemarivanje te seksualno zlostavljanje bespomoćnih osoba. Koliko je točno stanovnika doma time pogođeno zasad nije objavljeno.

Prema riječima glasnogovornika austrijskog državnog odvjetništva, istražuju se "aktualni događaji".

Tvrtka SeneCura otpustila optužene njegovatelje

Privatnim staračkim domom upravlja tvrtka SeneCura. Prema riječima glasnogovornice, zaposlenici su primijetili pritužbe i prijavili ih upravi doma. Četvero njegovatelja je tada "odmah dobilo otkaz". Osim toga, uz prijavu državnom odvjetniku SeneCura je o svemu obavijestila i Ured pučkog pravobranitelja te državno stručno nadzorno tijelo.

Odvjetnik pacijenata Gerald Bachinger bio je iznenađen pritužbama. U prošlosti je voditelj staračkog doma bio "vrlo transparentan i otvoren". Trenutne optužbe pokazale su, međutim, "da nitko nije imun od takvih incidenata", rekao je Bachinger.

Prema austrijskim medijima, osumnjičeni njegovatelji su štićenicima doma uskraćivali hranu, davali im tablete kako bi ih uspavali da se njima ne moraju baviti, vrijeđali ih i vikali na njih. Detalji o sumnjama na seksualno zlostavljanje nisu objavljeni.

Pročitajte više