Mučne slike iz Srbije: Preševo poplavljeno, obitelji s djecom satima kisnu i smrzavaju se

Foto: Kontrapress

U PREŠEVO, grad na jugu Srbije, svakodnevno stiže val novih izbjeglica iz Makedonije. Očevici na terenu tvrde - organizacija je loša. Tome nimalo ne pomaže kiša koja već danima pada. Izbjeglice pješače kilometrima, nakon čega satima stoje u redovima na kiši i hladnoći, čekajući registraciju, piše Kontrapress.

"Ima mnogo obitelji, majki s bebama, starijih ljudi. Srbija nema dovoljno računala za registraciju. Iz Preševa autobusima koje plaćaju 35 eura izbjeglice nastavljaju put prema Hrvatskoj."

"Dio Preševa je poplavljen zbog velikih kiša, desetine kuća su pod vodom. Situacija na ulici, s izbjeglicama, u najmanju je ruku dramatična. Nije mi jasno kako ovo nije glavna vijest u medijima", kazala je Žarka Radoja iz Kontrapressa.

Kiša i hladno vrijeme dodatno otežavaju izbjegličku krizu pa izbjeglice, koje u valovima stižu na jug Srbije, satima stoje na hladnoći čekajući da budu registrirani kako bi dalje mogli nastaviti put, dok lokalni Crveni križ u ponedjeljak upozorava da su neophodne kišne kabanice, topla odjeća i obuća, javljaju elektronički mediji u Beogradu i regiji.

Zbog velikog broja ljudi središnja ulica u Preševu je zatvorena za promet, osim za automobile humanitarnih organizacija, medicinskih i volonterskih ekipa i  vozila opskrbe,  a situaciju posljednja dva dana dodatno komplicira to što su se, zbog obilnih padalina i neodgovarajuće kanalizacijske mreže u ovom gradiću, podrumi i dvorišta više kuća našli pod vodom.


Objekt prihvatnog centra, u kojem ima mjesta za oko 800 izbjeglica, nije ugrožen, ali izbjeglice koje pristižu jesu, jer u svakom trenutku na registraciju vani čeka i po 1.500 ljudi, skoro dvostruko više nego što su kapaciteti privremenog prihvatnog centra.

Loša organizacija

"Organizacija je loša, izbjeglice nekoliko kilometara moraju pješačiti da bi na kraju, zgurani u red koji zna biti veoma dug, čekali satima na kiši i hladnoći, kako bi bili registrirani. Ima mnogo obitelji, majki s bebama, starijih ljudi... Država Srbija ima nedovoljan broj računala za njihovu registraciju. Iz Preševa autobusima, koje plaćaju 35 eura, nastavljaju put ka Hrvatskoj", objavio je poral Kontrapress, uz nekoliko desetaka fotografija s terena.

Srpska vlada gradi dodatne kapacitete za prihvat izbjeglica u obližnjem Bujanovcu i taj bi objekt, kako je prošlog tjedna najavio resorni srpski ministar Aleksandar Vulin, trebao biti izgrađen "za nekoliko dana".

Po podacima Crvenog križa, kroz Preševo je u posljednja 24 sata prošlo oko 5.000 izbeglica, kojima su zbog lošeg vremena sve potrebnije kišne kabanice, obuća i odjeća.

U Prihvatnom centru od nedjelje do ponedjeljka ujutro podijeljeno je više od 3.000 obroka, a tajnik lokalnog Crvenog križa Ahmet Haljimi kaže kako hrane ima dovoljno za idućih par dana.


"Posljednjih nekoliko dana konstatno dolazi oko 5.000 migranata dnevno i za taj povećani priljev smo osigurali hranu za idućih nekoliko dana. U zadnja 24 sata podijelili smo više od 3.000 obroka. Međutim, otkako je počelo loše vrijeme i kiša, nedostaju nam kabanice, pogotovu manji brojevi za djecu. Zato pozivam sve koji mogu pomoći da osiguraju kabanice i obuću"“, izjavio je Haljimi za Radio-televiziju Srbije.

Kuhane tople obroke migranti mogu dobiti i na volonterskom štandu, koji su organizirali volonteri iz nekoliko europskih zemalja koji u velikim posudama kuhaju juhe, tijesto i palentu, a kako kažu, dnevno podijele i više tisuća obroka juhe.

Izbjeglice, koje po više sati stoje ispred centra u redu dugom oko 200 metara, ustrajni su da, unatoč dugom putu, umoru, kiši i hladnoći, nastave putovanje "u neku od zemalja zapadne Europe".

Satima čekaju u redu na kiši i hladnoći

"Nije problem kiša, iako malo duže čekamo na papire, a čim ih uzmemo nastavljamo dalje. Djeci je hladno i mokra su, ali smo mnogo toga već izdržali““, izjavio je  za RTS Haim iz Sirije, koji putuje s troje djece.

Po podacima Crvenog križa, posljednji tjedan kroz Preševo je prošlo oko 25.000 migranata koji iz Preševa najčešće odlaze u Šid autobusima, premda su odnedavno migrantima na raspolaganju i dva vlaka, ali se oni ipak odlučuju za autobuse jer je, kako navode, bolja organizacija, a i brže se stiže na odredište.

Srpski resorni ministar Aleksandar Vulin ocijenio je prošlog tjedna da je pomoć od 17 milijuna eura, koju je Europska komisija dodijelila Srbiji i Makedoniji za zbrinjavanje izbjeglica, "značajna, ali nedostatna".

Pročitajte više