Mudrosti iz Banožićevog doktorata: "Kupanje je vezano za ljeto, skijanje uz snijeg"

Foto: Pixsell/Luka Stanzl/Robert Anic

Proteklih dana društvenim mrežama šire se navodi iz doktorske disertacije sada bivšeg ministra obrane Marija Banožića. Disertaciju nazvanu "Marketing selektivnih oblika turizma u Kontinentalnoj Hrvatskoj" Banožić je obranio 2013. godine na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, na poslijediplomskom studiju managementa. Banožić je ovih dana iznova aktualan zbog teške prometne nesreće koju je izazvao kod Vinkovaca, u kojoj je poginuo Goran Šarić, otac dviju djevojčica. 

Indexov novinar Vladimir Matijanić početkom 2022. godine pročitao je cijelu disertaciju te izvukao najzanimljivije citate. Ponavljamo ih danas:

1. "Nakon vojnih operacija združenih hrvatskih vojnih snaga 1996. godine u kojima su oslobođeni do tada okupirani prostori Hrvatske uz granicu Bosne i Hercegovine, započinje ponovno oživljavanje turizma i obnova uništenih objekata."

Iznenadilo nas je otkriće o 1996. kao godini izvođenja združenih vojnih operacija hrvatskih vojnika. Prema svemu što znamo, te je godine bio mir, ratovalo se do 1995. 

2. "Samo susjedne zemlje poput Njemačke, Austrije, Slovenije broje preko 70 milijuna cikloturista."

Ne sumnjamo da je ministru obrane kao članu HDZ-a Hrvatska velika, pa i najveća, no čak ni u maksimalističkim hadezeovsko-pravaškim fantazijama nismo zapazili da je bilo riječi o širenju Hrvatske do Njemačke. I dok nismo pročitali Banožićev doktorat, zaista nismo znali da su Hrvatska i Njemačka susjede. 

3. "Govoreći o susjednim državama s kojima Kontinentalna Hrvatska graniči može se reći da je Republika Srbija država koja broji preko 7 milijuna ljudi, glavni je grad Beograd koji ima preko I,6 milijuna stanovnika, u svom političkom ustroju sadrži dvije autonomne pokrajine Vojvodinu i Kosovo, ukupne je površine 88.509 km2, umjerene je kontinentalne klime i ima iznimno razvijen promet i turizam na najdužoj rijeci Dunavu jer čak 588 km prolazi kroz Srbiju."

U fusnoti se poziva na podatke Turističke organizacije Srbije. HDZ-ovac Banožić pisao je, dakle, 2013. godine o Kosovu kao dijelu Srbije, premda je Hrvatska još u ožujku 2008., upravo u mandatu HDZ-ove vlasti, priznala Kosovo.

"Samozadovoljstvo turista"

4. "Stavljanjem turističkih potencijala Kontinentalne Hrvatske u funkciju razvoja turizma privući će nove turiste u Republiku Hrvatsku, ali i produžiti vrijeme boravka postojećih turista u odredištu te povećati samozadovoljstvo turista."

Zašto je autoru bitnije istaknuti turističko samozadovoljstvo od zadovoljstva ostalo nam je nejasno čak i nakon što nam je odgovorio na mail i ponudio objašnjenja nekih nejasnoća u radu.

5. "Stvaranje je selektivne turističke ponude kontinenta i razvoj turističkih proizvoda prema turističkim potencijalima kontinenta razvijeno, prije svega, iz reakcije na sve izraženije probleme s kojima se suočava kako strani, tako i domaći potrošač pri odabiru Republike Hrvatske kao odredišta za konzumiranje turističkog proizvoda",

Stvaranje je razvijeno? Razvoj turističkih proizvoda je razvijen? Nešto treće? Osječki fakultet navikao nas je i na spektakularnije podvige.

6. "Sve se većim korištenjem interneta, uz mogućnost samostalnog rezerviranja, sve više ostvaruje individualnih putovanja."

"Veliki događaji su oni koji privlače velik broj posjetitelja"

7. "Odgovarajući su veliki događaji oni koji privlače velik broj posjetitelja kao što su Olimpijske igre, svjetska prvenstva i sl., dok pored njih veliki značaj imaju mala ili lokalna događanja."

8. "Gastronomija nadilazi ono što pojašnjava što treba jesti i piti, tj. stvarne proizvode, nego kako jesti, kada i gdje ćemo jesti, a što je najvažnije zašto jesti hranu, odnosno način na koji trebamo jesti i piti."

9. "Kultura dolazi od lat. cultus što znači štovati, častiti, odnosno u širokome smislu riječi sve što je stvorilo ljudsko društvo i što postoji po tjelesnome i umnome radu ljudi.

Kultura kao pojam u svrhu korištenja u ovome radu nije dovoljno definirana tom jednostavnom definicijom i sam pojam po sebi zbog svoje nedovoljne definiranosti nije u mogućnosti nositi pridjev složenijem pojmu kao što je kulturni proizvod."

Tko mu je branio da kulturu "dovoljno" definira?

"Kupanje je vezano za ljeto, a skijanje za snijeg"

10. "Naime, navodeći teorije brojnih autora, začeci se turizma bilježe u dalekoj povijesti te se kao prapočetak može smatrati prvo kretanje Homo erectusa čiji su fosilni ostatci pronađeni na širem području zapadne Europe, Afrike i Kine. Ljudi su se na početku kretali neorganizirano u potrazi za hranom ili bijegom tjerani opasnostima, upoznajući tako nove prostore. Pračovjek nije napuštao svoje stanište iz turističkih razloga, ali se udaljavao od svog staništa i započeo je kretanje."

11. "U cjelokupnom razdoblju od završetka Domovinskog rata do danas Hrvatska na međunarodnom tržištu investicijskog kapitala posljednjih godina ne bilježi značajniju poziciju kada je riječ o privlačenju stranih ulaganja." 

Za domaći rad odgovorite kad Hrvatska "ne bilježi značajniju poziciju kada je riječ o privlačenju stranih ulaganja": traje li ta drama "u cjelokupnom razdoblju od završetka Domovinskog rata do danas" ili "posljednjih godina"?

12. "Većina putnika dolazi organizirano, iako se posljednjih godina s razvojem bookinga putem interneta javlja sve veći broj dolazak individualnih dolazaka te su putovanja ostvarena isključivo avionom."

13. "Kupanje je i sunčanje vezano uz temperaturu zraka i more, znači isključivo uz ljetne mjesece, dok je skijanje vezano uz snijeg, odnosno uz zimu."

14. "Pozivajući se na prethodne definicije, vidljivo je da se, bez obzira bilo govora o kulturnom turizmu kao posebno obliku turizma ili definirajući ga nekako drugačije, može zaključiti da je kultura u njemu prisutna na izravan ili neizravan način."

Tako smo doznali da u kulturnom turizmu ima kulture. Sjajno! Bravo!

15. "Glede državne uprave situacija je vrlo slična ne samo unutar Republike Hrvatske, nego i većine europskih zemalja. Uredi su za upravljanje baštinom i turizmom strukturirani unutar različitih odjela gdje je turizam uglavnom smješten u odjelu gospodarstva, dok je baština redovito smještena u odjel kulture ili športa i obrazovanja. Tako da su naši menadžeri i vlasnici pojedinih agencija koje se bave razvojem kulturnih projekata i korištenjem, prije svega, suočeni s političkom scenom u Hrvatskoj."

Suočeni s političkom scenom?

16. "Aktivni su izleti oni koji od gostiju zahtijevaju aktivno sudjelovanje u njima."

Zapamtite ovo. Aktivni izleti zahtijevaju aktivno sudjelovanje.

Pročitajte više