MULJAŽA I ZATAŠKAVANJE Zašto vrh HRT-a treba smjesta otići sa svojih funkcija

Foto: Index, FAH
 
TOČNOST, objektivnost, transparentnost i odgovornost prema javnosti trebale bi biti glavne odlike HRT-a, no ono što su novinari Indexa doživjeli od vrha HRT-a, istražujući priču o kupovini jedne televizijske serije i jedne izvansudske nagodbe, pokazalo je da je vrh Prisavlja na čelu s ravnateljem Kazimirom Bačićem spreman obmanjivati i manipulirati samo kako bi se zataškao moguće štetan ugovor za ovaj javni servis. 
 


 
Naime, Bačićev HRT prije gotovo tri mjeseca odbio nam je predati Ugovor o nabavi televizijske dramske serije Grička vještica koju je u veljači potpisao v.d. ravnatelja Blago Markota
te izvansudsku nagodbu iz vremena ravnatelja Siniše Kovačića, prema kojoj je i potpisan taj ugovor, tvrdeći kako bi predaja tih dokumenata prije dovršetka postupka nadzora onemogućila rad Nadzornog odbora HRT-a!?
 
Kako se na kraju ispostavilo, to je bilo lažno obrazloženje samo kako ne bi trebali objaviti sporne dokumente, a to su nam jučer potvrdili i članovi Nadzornog odbora, šokirani obrazloženjem Bačićeva HRT-a. No, krenimo redom.
   
Grička vještica bez natječaja
 
Kako je prvi objavio Index, svega dva dana prije nego što je prestao obnašati dužnost v.d. ravnatelja HRT-a, Siniša Kovačić odobrio je izvansudsku nagodbu s Jadran filmom, prema kojoj Prisavlje mora financirati ekranizaciju romana spisateljice Marije Jurić Zagorke "Grička vještica". Unatoč tome što je riječ o jednom od skupljih projekata HRT-a u novijoj povijesti, sve se događalo gotovo u tajnosti, pa nije bilo ni javnog potpisivanja ugovora. Naime, ugovor je potpisao tadašnji v.d. ravnatelja Blago Markota 7. veljače i to s Jadran filmom Vinka Grubišića.  
 
Priča oko ekranizacije Gričke Vještice na HRT-u starija je od desetljeća, a 2009. godine tadašnji ravnatelj Vanja Sutlić bez javnog je natječaja odobrio snimanje "Gričke vještice" i ogromna financijska sredstva. Tadašnje ravnateljstvo te kuće pravdalo se kako zbog "već otkupljenih autorskih prava" nisu morali raspisati javni natječaj, pa "HRT nije mogao birati s kime će ući u taj projekt"(!?). 
 
Tražili smo nagodbu i ugovor 
 
No odluka o dodjeli sredstava nikada nije stupila na snagu jer su tadašnji direktor programa HTV-a Domagoj Burić i tadašnji ravnatelj HTV-a Blago Markota naknadno suspendirali odluku, tvrdeći da "scenarij za seriju nije kvalitetno napravljen". 
 
S obzirom na to da je projekt tada stopiran, naknadnom odlukom vrha HRT-a došlo je i do sudske parnice koja je okončana u rujnu prošle godine, i to izvansudskom nagodbom. 
 
Kako smo doznali, Nadzorni odbor HRT-a nikada nije raspravljao o nagodbi s Jadran filmom. Prema Statutu HRT-a, Nadzorni odbor mora odobriti sve poslove iznad deset milijuna kuna, a sudski spor s Jadran filom bio je u vrijednosti od 24 milijuna kuna i vodio se na Trgovačkom sudu. 
 
Upravo zbog nedostatka transparentnosti, počevši od cijene serije, preko uvjeta nagodbe do broja epizoda i svih drugih detalja, zatražili smo od HRT-a 28 veljače da nam dostave izvansudsku nagodbu i Ugovor o nabavi televizijske serije Grička vještica. 
 
HRT se lažno skrio iza Nadzornog odbora 
 
"Tijelo javne vlasti može ograničiti pristup informaciji ako postoje osnovane sumnje da bi njezino objavljivanje onemogućilo rad tijela koja obavljaju upravni nadzor, inspekcijski nadzor, odnosno nadzor zakonitosti", stajalo je u odbijenici HRT-a koja je stigla više od mjesec dana nakon našeg zahtjeva, i to 5. travnja ove godine.  
 
"Utvrđeno je kako je tražena dokumentacija predmet nadzora zakonitosti od strane Nadzornog odbora HRT-a te bi njeno objavljivanje prije dovršetka postupka nadzora onemogućilo rad Nadzornog odbora HRT-a", pojasnili su nam tada s HRT-a. 
 
Prošlog tjedna podsjetili smo HRT na njihovu odbijenicu prije dva i pol mjeseca, te upitali jeli nadzor završen te ako jest, da nas upoznaju s rezultatima te da nam predaju dokumente ako je postupak završen. 
 
"Postupak" je i dalje u tijeku
 
"Obavješćujemo Vas da će Hrvatska radiotelevizija pravodobno izvijestiti Vas i cjelokupnu javnost o svim pojedinostima povezanima s projektom Grička vještica čim završi postupak koji je u tijeku. U okviru spomenutoga postupka utvrđuju se, naime, sve okolnosti i činjenice povezane s projektom te dok postupak traje nismo u mogućnosti iznositi daljnje podatke", stajalo je u odgovoru HRT-a kojeg smo dobili u utorak. 
 
Začudila nas je formulacija da je "postupak u tijeku", a s HRT-a su dodali da bi bilo dobro da se obratimo Nadzornom odboru. 
 
Nadzorni odbor iznenađen
 
To smo i napravili te smo Nadzorni odbor HRT-a upoznali s odbijenicom HRT-a za dostavom podataka jer bi tako "ugrozili rad NO-a" te upitali kada bi nadzor ugovora i izvansudske nagodbe trebao biti gotov.
 
""Nadzorni odbor nije imao nikakvih saznanja da se službenica za informiranje u svom rješenju o odbijanju Vašeg zahtjeva za pravo na  pristup informacijama, pozvala na aktivnosti Nadzornog odbora koje su tada bile u tijeku, niti nas je itko pitao da li bi objava informacija  štetila nadzornim aktivnostima koje provodimo", stoji u odgovoru Nadzornog odbora.  Naime, ispostavilo se da Nadzorni odbor prvi puta čuje za to. 
 
"Nadzorni odbor iznenađen je razlozima zbog kojih je odbijen novinarski zahtjev za pravo na pristup informacijama", stoji u odgovoru Nadzornog odbora HRT-a koji se, kako su nam pismeno odgovorili "zalaže za javnu dostupnost svih informacija koje su vezane uz trošenje javnog novca, pa tako i za javnu dostupnost svih informacija povezanih s nabavom dramske serije "Grička vještica". 
 
"Ne smatramo da bi objavljivanje traženih informacija na bilo koji način štetilo aktivnostima koje Nadzorni odbor provodi sukladno svojim nadležnostima", stoji u odgovoru Nadzornog odbora. 
 
Upozorili ravnatelja na rizike i štetnost 
 
Kako su nas obavijestili, Nadzorni odbor naložio je glavnom ravnatelju i Ravnateljstvu HRT-a da rasprave sve rizike koji proizlaze iz izvješća interne revizije HRT-a o okolnostima sklapanja izvansudske nagodbe s Jadran filmom te je isto tako upozorio glavnog ravnatelja i Ravnateljstvo HRT-a na sve potencijalne rizike i štetu koja bi mogla proizaći za HRT u slučaju ne postupanja po sklopljenoj izvansudskoj nagodbi i sklopljenom ugovoru o nabavi dramske serije "Grička vještica". 
 
"Nadzorni odbor nastavit će pojačano pratiti sve aktivnosti vezane uz realizaciju projekta "Grička vještica", uključujući i aktivnosti oko ispunjenja obveza obiju ugovornih strana, a ako tijekom tih nadzornih aktivnosti zaključimo da prijeti opasnost od nastupa štete za HRT, o tome ćemo odmah obavijestiti sva nadležna državna tijela", stoji u odgovoru Nadzornog odbora. 
 
I dalje je tajna što smo to sve platili 
 
Kako smo doznali, HRT je napravio reviziju ugovora za Gričku vješticu, no revizija je proglašena poslovnom tajnom te nam nisu poznati rezultati. Tako da osim što se HRT lažno skrivao iza Nadzornog odbora, čini se da nisu bili potpuno iskreni ni oko "postupka koji je u tijeku".
 
Ukratko rečeno, dokumenti koji bi trebali biti javni i dalje nam nisu dostupni.  

Pročitajte više