MUP čeka izvješće talijanske policije o "slučaju Livorno"

HRVATSKI navijači koji su na utakmici u Livornu tijelima formirali zloglasnu svastiku i na provokacije Ultrasa Livorna odgovarali podignutom desnicom, sve da i budu identificirani, najvjerojatnije će proći nekažnjeno.

Emina Lišić, zamjenica glasnogovornika MUP-a vrlo je dobro upoznata sa nastalom situacijom, te je u razgovoru za Index ustvrdila da su hrvatskoj policiji ruke zapravo svezane, s obzirom da se incident dogodio na teritoriju republike Italije.

"Ipak, od talijanske policije smo zatražili da nam dostavi nekakvo izvješće. Dalje sve zavisi od njihovih zakona koji mi, iskreno, nisu poznati. Drugim riječima, iako su naše policije dužne surađivati i razmijenjivati informacije, ne znamo ide li kod njih za isticanje fašističkog i inog znakovlja prekršajna ili kaznena prijava. No, mi nismo dobili nikakvu informaciju od Talijana da je netko uhićen ili da se protiv određene osobe vodi ikakav proces." - kazala je Lišić.

Dodali smo da nije tajna kako nakon susreta nitko od navijača nije uhićen, o čemu su već izvještavali i talijanski mediji.

"Onda vam je sve jasno. Radi se o incidentu počinjenom na teritoriju gdje hrvatski zakoni ne vrijede. Tu poglavito mislim na Zakon o sprječavanju nereda na stadionima." - dodala je zamjenica PUZ-ovog glasniogovornika.

"Da je sporni događaj kojim slučajem zabilježen na teritoriju Republike Hrvatske, navijači bi bili novčano kažnjeni prema članku 5. Zakona o javnom redu i miru. U tom Zakonu stoji da će se svaka osoba zbog isticanja, u ovom slučaju, fašističkih i nacističkih simbola biti kažnjena novčanom kaznom." - tvrdi Lišić.

Obrani u prilog ide i činjenica da je zloglasna svastika također i simbol iz indijske filozofije koji označava blagostanje, a koji je Hitler preuzeo jer je bio zanesen idejom o dokazivanju više arijevske rase.

D.R.
Foto: Večernji list 

Pročitajte više