MUP o aferi Sortirnica: Natječaj namješten za Horvatovu tvrtku

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

MUP je objavio detalje o aferi Sortirnica. Procijenjena šteta iznosi preko 500 tisuća eura.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Zlouporabili su položaj i ovlasti

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta – Služba Rijeka, u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj, dovršili su kriminalističko istraživanje nad petoro hrvatskih državljana (1956., 1943., 1960., 1951. i 1974.) te jednim trgovačkim društvom s područja Međimurske županije zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Sumnja se da su odgovorne osobe trgovačkih društava u dogovoru sa službenim osobama jedinice lokalne samoupravne i odgovornom osobom komunalnog društva iz Rijeke, od travnja 2016. godine do zaključno do kraja travnja 2022. godine, svojim ponašanjem ostvarile obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Poduzeli radnje da sve može ispuniti samo jedna pravna osoba

Naime, sumnja se da su dogovorno prilikom odabira projektanta, projekta i prilikom sastavljanja dokumentacije za nadmetanje i javljanja na javni natječaj za odabir izvođača izgradnje postrojenja za sortiranje odvojeno prikupljenog otpada (sortirnice) na lokaciji Mihačeva Draga u Rijeci, sve poduzete radnje usmjerili na takav način da propisane parametre natječaja za odabir izvođača može ispuniti samo jedna pravna osoba i to trgovačko društvo osumnjičenog 80-godišnjaka.

Natječaj je bio raspisan od strane jedinice lokalne samouprave tj. naručitelja, a projektnu dokumentaciju je odabralo komunalno društvo iz Rijeke, a za realizaciju investicije su korištena sredstva iz Europskih fondova u visini od 85% ukupne investicije pa je tako projekt izgradnje sortirnice u konačnici procijenjen na 27.757.216,80 kuna (3.684.015,77 eura). Utvrđena materijalna šteta iznosi 3.816.690,00 kuna (506.561,82 eura).

Svi prijavljeni za kazneno djelo

Zbog postojanja osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti prijavljena je 67-godišnjakinja, 63-godišnjak i 49-godišnjakinja, a zbog poticanja na kazneno djelo 80-godišnjak. Osumnjičeni 72-godišnjak je prijavljen zbog pomaganja u istom kaznenom djelu. Trgovačko društvo  je prijavljeno zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti pomaganjem, a temeljem čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Policijski službenici predali su osumnjičene osobe pritvorskom nadzorniku, dok su protiv njih podnijeli kaznenu prijavu Uredu europskog javnog tužitelja u Republici Hrvatskoj."

Ročište u 13 sati

Na ročištu zakazanom za 13 sati sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odlučivat će o istražnom zatvoru za bivšu pročelnicu riječkog gradskog Odjela za komunalni sustav Irenu Miličević, njenog suradnika Eddyja Ropca, direktoricu riječke Čistoće Jasnu Kukuljan i Darka Žagara iz čakovečke tvrtke Žagar. Za Horvata nije zatražen pritvor.

Pročitajte više