Musk: Nakon ubojstva Khashoggija Tesla vjerojatno ne bi uzela saudijski novac

Foto: Epa

I DOK se američke vlasti još uvijek nećkaju kako postupiti nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, za što se sumnjiče saudijske vlasti, suosnivač i suvlasnik tvrtke električnih automobila poručio je kako Tesla "vjerojatno ne bi uzela" njihov novac, stoji u intervjuu koji je Musk dao za Recode.

Musk je u intervjuu direktno upitan što misli o ubojstvu Khashoggija, istaknutog kritičara saudijskog režima i kolumnista Washington Posta. Odgovorom je stao uz bok poduzetnicima i tvrtkama koji su zbog ubojstva bojkotirali daljnje poslovne veze sa Saudijskom Arabijom, inače poznatom kao velikom investitoricom u tehnološke kompanije američke Silicijske doline.

Musk: To stvarno zvuči loše

"Da, to zvuči stvarno loše. Tako da... to nije dobro. To je loše", komentirao je Musk ubojstvo dodajući kako misli da tvrtka vjerojatno ne bi sada uzela saudijski novac.

Upitan o utjecaju investicijskog fonda saudijskog princa Mohammeda Bin Salmana u američkoj Silicijskoj dolini, odgovorio je da "nije sav saudijski novac isti".

"Mislim da trebamo uzeti u obzir to da je riječ o državi. Puno je dobrih ljudi u Saudijskoj Arabiji, kao i Saudijaca koji su izvan Saudijske Arabije. Ne možete naslikati cijelu zemlju samo jednim potezom kista", slikovito je poručio.

Saudijci već uložili milijarde, no hoće li moći nastaviti?

PIF, javni investicijski fond Saudijske Arabije, već je uložio 45 milijardi dolara u startupove Silicijske doline, a saudijski princ prošlog mjeseca je najavio ulaganje još toliko novca.

No pitanje je hoće li moći uložiti taj novac jer je Masayoshi Son, čelnik japanske SoftBanke preko koje su išla ulaganja PIF-a, također zahladio odnose sa Saudijskom Arabijom. Kao i mnogi drugi, zbog ubojstva novinara odustao je od sudjelovanja na saudijskoj ulagačkoj konferenciji prošlog mjeseca.

Čelnici tvrtki koje posjeduje ta banka, kao što su Google i Uber, također su odustali od konferencije.

 

Pročitajte više