Muškarac proveo 13 godina zatočen u Guantanamu zbog pogrešno utvrđenog identiteta

Foto: Public domain

MUŠKARAC koji je proveo 13 godina u zloglasnom američkom zatvoru u Guantánamo Bayu, Kuba, dijelom je uhićen zbog pogrešno utvrđenog identiteta, priznali su u utorak američki vojni dužnosnici.

Priznanje je izneseno na saslušanju 37-godišnjeg Mustafe al-Aziz al-Shamirija, koji je bio običan islamistički pješak, a ne kurir i instruktor al-Kaide kao što su vjerovali obavještajci.

Profil objavljen na stranicama ministarstva obrane navodi da se on borio u Afganistanu i miješao s pripadnicima Al-Kaide, ali dužnosnici priznaju da nije imao ozbiljniju ulogu i da je uhićen zbog sličnosti njegova imena s drugim traženim islamistima.

"Mustafa Abd-al-Qawi Abd-al-Aziz al-Shamiri (YM-434) se borio na nekoliko džihadističkih bojišnica i bio povezan s pripadnicima al-Kaide u Afganistanu," navodi profil s kojeg je skinuta oznaka tajnosti. "Ranije se procijenilo da je YM-434 također bio kurir al-Kaide, kao i instruktor, ali mi sad prosuđujemo da su te aktivnosti provodili drugi ekstremisti s imenima ili pseudonimima sličnima YM-434-u".

Zadržan bez dokaza

Profil navodi rascjepkana izvješća prema kojima se al-Shamiri borio u Bosni i Hercegovini 1995. godine. On je na saslušanjima rekao da se borio u civilnom ratu u Jemenu 1996. i kasnije s afganistanskim talibanima od 2000. do 2001. godine. Muškarac je nakon uhićenja u Mazar-e-Sharifu zadržan bez vremenskog ograničenja jer je smatran preopasnim za puštanje, iako nije bilo dovoljno dokaza da mu se sudi.


Osobni predstavnik al-Shamirija opisuje kao spremnog za suradnju i predanog pripremama za saslušanja nakon kojih bi mogao biti oslobođen. "On je od početka pokazivao pozitivan stav prema životu nakon Gitma," rekao je. "On ima snažnu želju za edukacijom da bi omogućio budućnost sebi i svojoj budućoj supruzi koju je već pronašla njegova obitelj".

"Mustafa će vam danas pokazati da on ne predstavlja značajnu prijetnju Sjedinjenim Državama Amerike. On se priprema za život poslije Gitma. Tijekom boravka u pritvoru, on je posjećivao tečajeve engleskog jezika i umjetnosti, usvoji tesarske i kuharske vještine."

Novinari su imali priliku vidjeti prvih 17 minuta saslušanja putem video veze, ona je prekinuta nakon što je krenula rasprava o detaljima s oznakom tajnosti, javlja Guardian.

> Priznanja iznuđena mučenjem sprječavaju suđenja za 11. rujan

Pročitajte više