Muškarac reketario obitelji ubijenih ukrajinskih vojnika, uhićen je

Foto: SBU

PRIPADNICI Službe sigurnosti Ukrajine (SBU) uhitili su u gradu Čerkasiju muškarca koji je od obitelji poginulih ukrajinskih vojnika iznuđivao dio pomoći koju su dobivali od države. Ukrajina obiteljima stradalih vojnika isplaćuje jednokratnu naknadu od 15 milijuna hrivnji (oko 380.000 eura). 

Ako bi obitelj odbila dati dio novca osumnjičeniku, on bi njima i njihovoj djeci prijetio nasiljem, priopćio je SBU. Dokumentirali su kako je osumnjičenik na ovaj način tražio gotovo 800.000 hrivnji od majke i sestre vojnika koji je poginuo u proljeće prošle godine u blizini Severodonjecka.

Kako bi došao do navedenog iznosa, osumnjičenik je redovito terorizirao obitelj poginulog branitelja i prijetio ženama ubojstvom. Tijekom operativnih mjera, službenici SBU-a uhitili su osumnjičenika "na djelu" dok je primao iznos od 200.000 hrivnji. 

Ostat će u pritvoru

Osumnjičeni muškarac je lokalac koji je koristio vlastite veze među stanovnicima regije kako bi došao do podataka o rođacima poginulih ukrajinskih branitelja. Nakon što je doznao da su pogođene obitelji dobile državnu pomoć, nazvao bi ih s anonimnih brojeva i tražio "svoj postotak".

U pretresima mjesta njegovog prebivališta pronađeni su mobiteli koje je koristio u kriminalnim radnjama. Oduzete su mu i dvije bombe. Tereti ga se da je iznudom prouzročio posebno veliku imovinsku štetu, a otegotna okolnost mu je što je navedeno kazneno djelo počinio tijekom izvanrednog stanja. 

Određen mu je pritvor bez jamčevine. Istraga je u tijeku kako bi se utvrdile sve okolnosti zločina i točan broj žrtava. Počinitelju prijeti kazna do 12 godina zatvora. Složenu operaciju proveli su zaposlenici SBU-a u zajedno s nacionalnom policijom pod proceduralnim vodstvom regionalnog tužiteljstva.

Pročitajte više