Muškarac u Berlinu zapalio dio spomenika deportiranim Židovima

Ilustracija: EPA

Nepoznata osoba zapalila je ormarić s knjigama o nacionalsocijalizmu koji je dio spomenika Židovima deportiranim u vrijeme nacizma u Berlinu, priopćila je danas berlinska policija.

"Gotovo sve knjige su izgorjele", dodala je policija na Twitteru, koji je promijenio ime u X.

Dva svjedoka su rano jutros vidjela muškarca kako pali ormarić s knjigama - staru telefonsku govornicu preuređenu u mini biblioteku - dodala je policija. Vodi se istraga.

Ormarić je dio spomeničkog kompleksa Kolosijek 17 na željezničkoj stanici Gruenewald, na zapadu njemačkog glavnog grada.

Mjesto s kojeg je deportirano 50.000 Židova

Od 1941. s Kolosijeka 17 je oko 50.000 njemačkih Židova deportirano u koncentracijske i logore za istrjebljivanje u Rigi, Varšavi, Auschwitzu i Theresienstadtu.

U sklopu spomenika, otvorenog u siječnju 1998., kronološkim redom je na kolosijeku s kojeg su polazili konvoji smrti postavljeno 186 pločica s datumom polaska vlaka, brojem Židova u njemu i nazivom njihova krajnjeg odredišta.

"Biljke koje su si prokrčile put duž pruge dio su spomenika: one su znak da s ovog kolosijeka više nijedan vlak neće nikad izaći iz stanice", ističe grad Berlin na svojoj mrežnoj stranici.

Pročitajte više