Muškarac u Mongoliji umro od kuge, prije nekoliko tjedana preminuo dječak

Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

MUŠKARAC iz Mongolije umro je od bubonske kuge, priopćilo je danas mongolsko ministarstvo zdravstva.

U ovoj azijskoj zemlji svake godine od kuge umre najmanje jedna osoba. Ova bakterijska bolest se u Mongoliji najčešće prenosi buhama koje se nalaze u dlakama svizaca.

Kontakti u karanteni

Vlasti su objavile kako je 42-godišnji muškarac umro u utorak navečer, 11. kolovoza. Prije nego što se razbolio, kupio je dva mrtva svisca. S muškarcem je u kontaktu bilo više od 70 osoba, koje se sada testiraju i nalaze u karanteni, piše AFP.

Nekoliko tjedana ranije u Mongoliji je od bubonske kuge umro 15-godišnji dječak. Kineski zdravstveni djelatnici također su ovog mjeseca izvijestili o dva smrtna slučaja zbog kuge - jednom je uzrok bila bubonska kuga, a drugom rjeđa vrsta ove bolesti.

Zbog pojave novih slučajeva vlasti ruske regije Burjatska počele su testirati glodavce kako bi vidjele koliki je postotak njih zarazan. Također su preporučile stanovnicima da ne love ili jedu svisce.

Lov na svisce je nezakonit u Mongoliji, ali mnogi ljudi iz ruralnih područja vjeruju da je njihovo meso dobro za zdravlje.

Crna smrt

Bubonska kuga je naziv za najčešći i najpoznatiji oblik kuge koju izaziva bakterija Yersinia pestis. Postoje još dva oblika iste bolesti - plućna kuga i kužna sepsa. Ako se ne liječi, bubonska kuga izaziva smrt kod dvije trećine pacijenata u roku od dva do šest dana od izbijanja simptoma.

Smatra se da je bubonska kuga u 14. stoljeću uzrokovala smrt 30% do 60% svih stanovnika Europe. Tada je bila poznata pod nazivom Crna smrt.

Pročitajte više