Muškarac u SAD-u iskašljao veliki ugrušak iz pluća pa umro

Foto: NEJM/123rf

KAKO je objavljeno u časopisu New England Journal of Medicine (NEJM), prošlog tjedna je u SAD-u zabilježen nevjerojatan medicinski slučaj. 

Naime, u bolnicu u San Franciscu je primljen 36-godišnji muškarac sa simptomima kritičnog zatajenja srca koji su se pogoršavali. Primljen je na intenzivnu njegu, a s obzirom na njegovu povijest bolesti i liječenja, koja uključuje i ugrađivanje pacemakera, propisan mu je odgovarajući tretman koji je uključivao poseban uređaj za pomoć pri zastoju srca. Primio je i lijekove protiv zgrušavanja krvi.

Zadržan na intenzivnoj njezi

Muškarac je zadržan na intenzivnoj njezi, a tijekom tjedna je došlo do, kako NEJM opisuje, ekstremnog perioda kašlja. Radilo se o toliko jakom napadaju kašlja da je pacijent iskašljao desno bronhijalno stablo, odnosno desne bronhe. 

Pacijent je iskašljao cijele netaknute bronhe desnog plućnog krila, a NEJM je objavio i fotografije iskašljanog dijela pluća.

Preminuo tjedan dana nakon napadaja kašlja

Pacijent je potom intubiran, a bronhoskopijom je otkriveno kako je u desnom donjem režnju imao malo krvi. Budući da su napadaji kašlja prestali, muškarac je počeo samostalno disati .

Tjedan dana nakon toga preminuo je od komplikacija povezanih sa zatajenjem srca. 

Pročitajte više