Muslimanski hodočasnici zadovoljni mjerama sigurnosti na hadžu

MUSLIMANSKI hodočasnici završili su u subotu posljednje obrede na tradicionalnom hadžu u Saudijskoj Arabiji, zadovoljni jakim mjerama sigurnosti zahvaljujući kojima nije došlo do stampeda ni terorističkog napada.

Više od 2,5 milijuna ljudi sudjelovalo je na ovogodišnjem hadžu, koji je prošle godine obilježio tragičan stampedo u kojem je poginulo 250 ljudi.

Pojačane mjere sigurnosti saudijskih vlasti spriječile su da se tragedija ponovi i ove godine, iako su neuobičajeno jake kiše uzrokovale veliku gužvu na simboličnom kamenovanju vraga u uskoj dolini Mini, u blizini Meke.

Muslimani kamenuju zidove koji simboliziraju vraga na mjestu na kojem se on ukazao Abrahamu, što se smatra činom pročišćenja i odbacivanja iskušenja.

Mnogi su pritom kazali kako gađaju američkog predsjednika Georgea W. Busha i ostale svjetske čelnike koje smatraju ugnjetavačima muslimana.

Saudijski kralj Fahd i prestolonasljednik Abdulah pozvali su okupljene hodočasnike na osudu terorizma, koji su ocijenili "ratom protiv Boga i njegova Proroka", a govorili su i o potrebi za umjerenošću, praštanjem i jedinstvom.

Hodočasnici će se tijekom dana početi vraćati kućama.

(Hina) xzt ydj

Pročitajte više