Mutirani omikron se pojavio u više zemalja, teže ga je razlikovati na testovima

Foto: NIAID

NOVA verzija varijante omikron pojavila se u više zemalja svijeta te je sada zabilježena u južnoj Africi, Australiji i Kanadi.

Otkriće novog oblika omikrona potaknulo je istraživače da podijele lozu B.1.1.529 na standardni omikron, poznat kao BA.1, i noviju varijantu, poznatu kao BA.2.

Naime, znanstvenici su prije nekoliko dana identificirali "prikrivenu" verziju omikrona, koja se ne može razlikovati od prijašnjih varijanti covida-19 pomoću PCR testova, piše Business Insider

"Još uvijek nema razloga za strah"

Ta varijanta ima puno zajedničkih mutacija sa standardnim omikronom, ali joj nedostaje određena genetska promjena koja omogućuje korištenje laboratorijskih PCR testova kao sredstvo dokazivanja varijante. Dodatno, to ukazuje na činjenicu da se ove dvije linije omikrona možda mogu ponašati drugačije na terenu.

"Iako ova promjena otežava praćenje varijante, još uvijek nema razloga za strah", rekao je računalni biolog Vinod Scaria sa CSIR Instituta za genomiku i integrativnu biologiju.

S njime se slaže i biolog David Stuart sa Sveučilišta Oxford.

"Mislim da je malo vjerojatno da je ova nova linija omikrona opasnija od prvotne verzije omikrona koja trenutno kruži Velikom Britanijom. No, još je rano reći", rekao je Stuart za Financial Times.

Nedostaju određene mutacije

BA.2 ima "mnoge od definirajućih mutacija" omikrona, navodi Andrew Rambaut, evolucijski biolog sa Sveučilišta Edinburgh. No također ima desetke mutacija koje BA.1 nema te nema nekih koje se pojavljuju na BA.1.

Trenutno najvažnija mutacija kod nove verzije jest ona koju su znanstvenici koristili kao brzi način identificiranja omikrona - mutacija 69/70del na genu S. PCR testovi analiziraju različite markere kako bi utvrdili je li netko zaražen covidom-19, od kojih jedan cilja na gen S.

Kada se PCR-om testira netko zaražen BA.1 lozom omikrona, jedan od markera neće raditi, što se naziva - ispuštanje gena S. To se ne događa kod prijašnjih varijanti covida-19 te se na taj način lako došlo do identifikacije omikrona.

No, nova verzija omikrona (BA.2) ne reagira na isti način na PCR testiranje. Odnosno, test će pokazati je li osoba zaražena covidom, ali će biti teže ustanoviti o kojem se soju radi. To znači da će znanstvenici morati koristiti zahtjevnije i dugotrajnije metode sekvenciranja kako bi identificirali je li netko zaražen omikronom.

Pročitajte više

 

Pročitajte više