MUZEJ ERMITAŽ IZ SANKT PETERBURGA OTVARA ODJEL U AMSTERDAMU

Ermitaž, poznati muzej iz Sankt Peterburga, otvorit će u veljači u Amsterdamu, na obalama rijeke Amstel, stalni postav, zahvaljujući kojemu će se njegove zbirke predstaviti zapadnoj publici. L

Na konferenciji za tisak koju je ovih dana održao u Amsterdamu, direktor Ermitaža Mihail Borisovič Pjotrovski istaknuo je da će se na prvoj izložbi "amsterdamskog Ermitaža" moći vidjeti zbirke grčkog zlata, napose nakit s Crnog mora iz 6. do 2. stoljeća prije Krista. Izložba će trajati od 28. veljače do 29. kolovoza 2004.

Podružnica Ermitaža organizirat će kraće izložbe koje će trajati po pet mjeseci, dajući prednost zbirkama muzeja koje nisu poznate u Nizozemskoj.

Od 18. rujna 2004. do 13. veljače 2005. održat će se izložba koja će biti posvećena zadnjem ruskom caru Nikolaju II. i njegovoj ženi Aleksandri, s umjetničkim djelima, odjećom, fotografijama i pismima koja su pripadala carskoj obitelji. Od 5. ožujka do 4. rujna 2005. planira se izložba venecijanskog slikarstva.

U početku će amsterdamski odjel Ermitaža imati šest dvorana u kući klasičnog stila iz XVI. stoljeća koja se trenutno obnavlja. Koncem 2007., ukupna bi površina namijenjena izložbama bila četiri tisuće četvornih metara.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 39 milijuna eura koje će osigurati grad Amsterdam i razni privatni sponzori.

(Hina) vrad bnš

Pročitajte više