MVP u suradnji s UNDP-om organizira okrugle stolove o milenijskim razvojnim ciljevima

MINISTARSTVO vanjskih poslova u suradnji s United Nations Development Programmeom (UNDP) organizira u Zagrebu od 27. svibnja do 14. lipnja okrugle stolove na kojima će se raspravljati o milenijskim razvojnim ciljevima u Republici Hrvatskoj, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Podloga za raspravu predstavnika resornih ministarstava, državnih institucija, nevladinih organizacija, stručnjaka i predstavnika civilnog društva je nacrt hrvatskog Izvješća o implementaciji milenijskih ciljeva, dodaje se u priopćenju.

Okrugli stolovi bit će održani u hotelu "Panorama" u Zagrebu, a teme će biti ravnopravnost među spolovima, osiguranje osnovnog obrazovanja, borba protiv AIDS-a i drugih zaraznih bolesti, osiguranje održivosti okoliša i globalna suradnja, reduciranje i suzbijanje siromaštva te smanjenje stope smrtnosti djece i poboljšanje zdravlja majki.

U priopćenju se objašnjava da je na 55. Milenijskom zasjedanju Opće skupštine UN koje je održano od 6. do 8. rujna 2000 jednoglasno usvojena Milenijska deklaracija, politički dokument UN za 21. stoljeće koji utvrđuje ciljeve na pojedinim područjima od interesa za sve države članice kao i međunarodnu zajednicu u cjelini, aktivnosti koje trebaju pridonijeti njezinom ostvarenju i rokove za poduzimanje zajedničkih akcija.

Sve države članice Ujedinjenih naroda obvezne su izraditi nacionalno izvješće o provedbi milenijskih ciljeva.

Pročitajte više