MVP uputio prosvjednu notu Italiji zbog poštanske marke s nacionalističkim natpisom

TALIJANSKA pošta jučer je izdala poštansku marku s fotografijama grada Rijeke na kojoj je i natpis "Istočna zemlja koja je bila talijanska" ("Fiume-terra orientale gia` italiana"). Danas je reagiralo hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija prosvjednom notom Italiji, u kojoj se izražava oštar prosvjed i duboko nezadovoljstvo zbog izdavanja ovakve poštanske marke.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova u svom priopćenju kaže da je još u listopadu saznalo da se priprema izdavanje ove poštanske marke i odmah je upozorilo na neprihvatljivost ovog postupka, te su talijanska nadležna tijela odustala od javnog predstavljanja i njezinog izdavanja. Iz ovog navedenog razloga, kako se ističe u prosvjednoj noti, iznenađuje da je marka puštena u opticaj unatoč saznanju o stavu Hrvatske da je riječ o neprimjerenom potezu Italije, suprotnom duhu dobrih odnosa i prijateljstva.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova stoji da je od talijanskih vlasti zatraženo da ponovno izvijeste nadležna tijela o stavu Republike Hrvatske i da se poduzmu odgovarajuće mjere u cilju sprječavanja daljnje distribucije sporne poštanske marke.

D.M.
Foto: H.P.

Pročitajte više