MVPEI svjesno mogućih posljedica objavljivanja Muhamedovih karikatura

MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija vrlo ozbiljno shvaća objavljivanje karikatura proroka Muhameda u hrvatskom tjedniku, te je o tome izvijestilo hrvatsku diplomatsku mrežu i aktiviralo visok stupanj osiguranja, saznaje se iz MVPEI-a.

Tjednik "Nacional" u svom je najnovijem broju objavio sporne karikature proroka Muhameda, od čega se u utorak u priopćenju ogradila hrvatska Vlada ističući da se u "medijima nikako ne mogu objavljivati prilozi koji podcjenjuju i izruguju drugu vjeru, nacionalnost, rasu ili svjetonazor".

MVPEI je izvijestio hrvatsku diplomatsku mrežu o ovom događaju, a u diplomatsko-konzularnim predstavništvima Republike Hrvatske u svijetu aktiviran je visok stupanj osiguranja.

Ministarstvo "brine o svim hrvatskim građanima", posebice u potencijalno opasnim zemljama, a daljnji postupci i mjere ovisit će o procjenama stanja, saznaje se iz MVPEI-a.

MVPEI je svjestan mogućih posljedica objavljivanja crteža od strane hrvatskog tjednika, a o stavu hrvatske Vlade, Ministarstvo je notom izvijestilo diplomatsko-konzularna predstavništva u Zagrebu, uključujući i ona islamskih zemalja.

Najnoviji broj tjednika Nacional objavio je u utorak sporne karikature proroka Muhameda zbog kojih je došlo do prosvjeda i nasilja u svijetu.

Pročitajte više