Na aukciji meteora prodan jedino ubojica krave

IAKO meteori privlače veliku pažnju, na aukciji u New Yorku održanoj u nedjelju nisu zainteresirali potencijalne kupce na očekivan način.

Aukcijska kuća Bonhams na dražbi je ponudila čak 54 meteora od kojih su neki pali na Zemlju prije više tisuća godina, ali najviše je pažnje bilo posvećeno meteoru Willamette, pronađenom u Oregonu 1902. godine.

Willamette je dio meteora koji teži 15,5 tona koji je izložen u američkom Prirodoslovnom muzeju u sklopu Instituta Smithsonian. Vlasnik neprodanog dijela Willamettea je Darryl Pitt, kustos muzeja Macovich Collection koji ima najveću kolekciju meteora na svijetu.

Vrijednost ponuđenog komadića Willamette procijenjena je na 1,3 milijuna dolara, ali je meteor povučen s aukcije kada je najviša ponuđena cijena stala na 300.000 dolara. Jednaka sudbina zadesila je i meteor Brenham, pronađen na farmi u Kanzasu 2005. godine čija je vrijednost procijenjena na 700.000 dolara, a također je s dražbe povučen nakon maksimalno ponuđenih 200.000 dolara.

1.300 dolara za "ubojicu krave"

"Ne mogu reći da nisam razočaran, no nisam zabrinut, jer znam da potencijalni kupci postoje iako se u ovome trenutku nisu natjecali. Vjerujem da će primjerci koji nisu prodani danas, pronaći nove vlasnike u predstojećih nekoliko dana", rekao je Philip Mani, geolog, odvjetnik i jedan od vlasnika meteora Brenham.

Pobjednik aukcije, svakako je bio meteor koji je 1972. godine pao na područje Venezuele i pritom ubio jednu kravu, a kao jedini prodani meteor postigao je cijenu od rekordnih 1.300 dolara.

V.M.

Pročitajte više