Na aukciji ponuđena slika Hitlera i Lenjina kako igraju šah

NEIMENOVANI prodavač ponudio je na aukciji u britanskom gradiću Ludlowu dosad nepoznatu sliku na kojoj mladi Hitler i Lenjin igraju šah te tvrdi da je autentična, javlja Telegraph. Da bi ironija bila veća, djelo na kojem dvojica diktatora kontempliraju nad šahovskom pločom, naslikala je, navodno, Hitlerova učiteljica slikarstva Emma Lowenstramm, koja je bila Židovka. Nju je Hitler vjerojatno zaštitio kad je došao na vlast te je 1941. umrla prirodnom smrću.

Slika je do Drugog svjetskog rata bila u vlasništvu istaknute Židovske obitelji gdje je održana dotična partija šaha. Kad je rat počeo, obitelj je morala bježati pa je djelo i šahovski set poklonjen kućnoj pomoćnici. Sada njen prapraunuk prodaje oba predmeta za 40.000 funti. On tvrdi da je riječ o autentičnom djelu te je kao dokaz predao 300 stranica forenzičkih dokumenata koji to dokazuju. Stručnjaci to ipak dovode u pitanje i da je Lenjin zamijenjen s jednim od njegovih suradnika.

Slika pod imenom "Partija šaha: Lenjin s Hitlerom - Beč 1909" nastala je u vrijeme dok je Hitler bio nepoznati 20-godišnji slikar u Beču, a Lenjin koji je tada imao 40 godina, bio u izbjeglištvu kod dotične židovske obitelji.

"Ovo je predobro da bi bilo istinito, ali prodavačev otac proveo je cijeli život pokušavajući dokazati autentičnost ovog djela", rekao je posrednik Richard Westwood Brookes. On navodi kako su na poleđini slike potpisi obojice diktatora za koje je postoji 80 posto mogućnosti da su autentični. Brookes tvrdi kako je Lenjin u to vrijeme bio njemački agent te je u tu kuću išao razmjenjivati politička stajališta.

S druge strane povjesničarka Helen Rappaport smatra kako slika nije autentična, jer je Lenjin u to vrijeme navodno bio u Francuskoj, bio je ćelav te se nije predstavljao svojim pravim imenom pa se nije moglo znati tko je on zapravo. Autentična ili ne, slika će biti u ponudi 1. listopada u aukcijskoj kući u Ludlowu.

Pročitajte više