Na brodu s migrantima u Italiji nađeno mrtvo novorođenče

Ilustracija: EPA

TALIJANSKA obalna straža pronašla je mrtvo novorođenče na brodu koji je prevozio migrante prema Lampedusi, izvijestila je novinska agencija ANSA, dodavši da su istodobno deseci građana tog otoka prosvjedovali zbog nedavnog novog vala migranata. Ove je godine u Italiju stiglo gotovo 126.000 migranata, što je gotovo dvostruko više nego na isti datum lani. Lampedusa je nedavno podnijela najveći teret. Samo ovaj tjedan ondje se iskrcalo više tisuća migranata.

Za vrijeme operacije spašavanja blizu Lampeduse talijanska obalna straža pronašla je mrtvo novorođenče na jednom brodu. Beba je rođena tijekom putovanja i umrla je nedugo nakon rođenja. Ranije tijekom tjedna u operaciji spašavanja blizu Lampeduse utopio se petomjesečni dječak nakon prevrtanja broda s migrantima iz smjera sjeverne Afrike.

Von der Leyen stiže na Lampedusu

Talijanska premijerka Giorgia Meloni pozvala je Europsku uniju da se pridruži pomorskoj misiji kako bi se migranti spriječili u plovidbi Sredozemljem iz smjera sjeverne Afrike. Kazala je kako će poduzeti stroge mjere kao reakciju na porast broja migranata u ovom tjednu. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen prihvatila je poziv Meloni i doputovat će na Lampedusu.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je kako je odlučeno da Njemačka nastavi s primanjem migranata i izbjeglica koji stižu u Italiju, samo dva dana nakon što je najavljena suspenzija dobrovoljnog sporazuma s Rimom o primanju novih migranata. Jučer su deseci stanovnika Lampeduse prosvjedovali protiveći se planu izgradnje novoga šatorskog kampa za migrante.

Pročitajte više