Na današnji dan je Senegal postao neovisan. Francusku su napustili jednim trikom

Foto: Shutterstock

Godina je 1960.. Hladni rat je u punom jeku, a stara kolonijalna carstva su u raspadu. Velika Britanija i Francuska četiri godine ranije doživljavaju veliki fijasko nakon Sueske krize, a taj događaj dodatno će pojačati dekolonizacijske napore afričkih kolonija. Među tim zemljama je i Senegal koji će 4. travnja 1960. proglasiti svoju neovisnost.

Afrika je podijeljena u interesne zone na Berlinskoj konferenciji 1884./85. – Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo dobili su najveći dio posjeda te će svaka europska zemlja provesti idući period eksploatirajući svoje afričke teritorije. Međutim, nakon Drugog svjetskog rata europske kolonijalne sile više neće imati isti geopolitički položaj, a njihovim slabljenjem slabi i mogućnost da održe svoja kolonijalna carstva.

Senegal je bio dio francuskog kolonijalnog carstva, a Francuzi djeluju na ovim prostorima još od 17. stoljeća. Francuska neće vladati samo Senegalom, već je cijela regija zapadne Afrike oduvijek bila dio francuske kolonijalne sfere. Kao što smo već napomenuli, u vrijeme Hladnog rata većina kolonija traži sve veća prava i autonomiju što je obično na kraju rezultiralo proglašenjem neovisnosti.

Senegalski put ka neovisnosti

Senegal svoja prava počinje tražiti već u 40-ima, no pravi rezultati stižu tek sredinom 50-ih kada je usvojena rezolucija Senegalskog Narodnog Kongresa čiji je cilj bio dobivanje autonomije u okviru francuske zajednice. Nije prošlo puno vremena od te rezolucije da Senegal izbori neovisnost.

Međutim, način na koji je to Senegal napravio nije bio samostalan. Postignut je dogovor sa susjednim Malijem te je 1959. stvorena federacija između ove dvije države. Cilj ove unije bio je jasan: postignuti bolji položaj u pregovorima s Francuskom oko proglašenja neovisnosti. Senegal i Mali očekivali su bolje uvjete odcjepljenja ukoliko za stol sjednu kao jedan tim.

Taj plan je bio uspješan i 4. travnja se od tad slavi kao Dan neovisnosti u Senegalu. Unija između Malija i Senegala raspala se već u rujnu iste godine, no taj događaj nije bio popraćen krvavim ratom ili sukobima. Sama svrha unije ionako je nestala kad su države postale neovisne.

Premda je Senegal u regiji zapadne Afrike među jačim zemljama po HDI-u i BDP-u, i dalje pričamo o jednoj od najsiromašnijih regija u svijetu. Zanimljivo je da ključni faktori za razvoj ove zemlje zapravo i postoje: Senegal ima vrlo stabilan demokratski sistem, a isto tako ima nalazišta nafte u okolnim vodama i rudnike zlata i dijamanata. Ipak, stoljeća eksploatacije i kolonijalne ostavštine ostavili su svoj trag te ostaje na Senegalu da pronađe svoj novi put u modernom, postkolonijalnom svijetu.

Pročitajte više