FOTO Ovako je Leonardo da Vinci u 15. stoljeću zamišljao tenkove

Foto: Wikipedia

Leonardo da Vinci rodio se 15. travnja 1452. u srednjovjekovnoj Italiji. Pamtimo ga kao jednog od najistaknutijih lica renesansnog razdoblja u Europi. Da Vinci je bio specifičan po tome da je kombinirao prirodoslovne znanosti i umjetnost. Bavio se umjetnošću, znanošću i filozofijom. Njegova vrijednost i talent prepoznati su već u njegovo vrijeme stoga je zarađivao uglavnom od umjetničkih djela koje je naručivala europska elita tog vremena.

Slobodan umjetnik u vrijeme renensanse

Rođen je u malom gradiću Vinci u današnjoj Toskani. Radi se o gradu koji danas ima tek nešto više od deset tisuća stanovnika. Grad je danas neizostavni dio turističke ture koja uključuje posjet njegovoj rodnoj kući i njegovom muzeju. Bio je nezakoniti sin jednog lokalnog pravnika, no odrastao je u očevoj kući kao i ostala zakonita djeca. Kada je njegova obitelj uočila njegov talent za umjetnost i znanost, poslali su ga na školovanje u Firencu.

Leonardo postaje šegrt u radioni poznatog umjetnika Andrea del Verocchia gdje ne samo da uči o slikarstvu i kiparstvu, već dolazi u doticaj s raznim utjecajnim pojedincima koji naručuju umjetnička djela. Nakon što je napustio Verocchijevu radionu, započinje svoj rad kao samostalni umjetnik te u idućem periodu gradi svoje ime među renesansnom elitom. Uskoro dolazi do ideje da svoje ime obilježi i van granica Toskane.

Tako šalje pismo milanskom vojvodi Ludovicu Sforzi u kojem mu detaljno objašnjava u čemu mu može sve pomoći. Nije naglašavao da je sposoban izraditi samo lijepe slike i savršene skulpture, već i da može pomoći u infrastrukturnim projektima u Milanu. Ludovicu Sforzi se sviđa ova ideja te ga poziva kod sebe na milanski dvor. 

Idućih dvadeset godina da Vinci dizajnira mostove, kanale i utvrde. Postaje glavni savjetnik Sforzi kad su u pitanju umjetnost i znanost, a za vrijeme boravka u Milanu nacrtao je i "Posljednju večeru".

Kako se u to vrijeme bavio puno dizajniranjem ratnih utvrda, njegova radoznalost i kreativnost potakle su ga izradi nacrte za višecjevne topove, letjelice koje podsjećaju na moderne helikoptere pa čak i oklopna vozila u kojima bi se vojnici mogli kretati dok uzvraćaju paljbu.

Nacrt da Vincijevog "oklopnog vozila"

Nakon Milana, da Vinci se vraća u Firencu i nastavlja raditi kao samostalni umjetnik. Uskoro slika Mona Lisu, njegovo najprepoznatljivije djelo, kao što i završava umjetničke projekte koje je započeo u Milanu poput Dame s hermelinom i Družinu iz Galileje.

Zadnji period života proveo je dvoru francuskog kralja Franje I. koji je bio njegov veliki obožavatelj. Omogućio mu je doživotnu mirovinu i lagodan život koji je trajao sve do 1519. godine. Umro je, dakle, sa 67 godina što je bilo daleko od prosjeka srednjovjekovnog čovjeka u Europi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.