Na današnji dan su četnici, ustašama pred očima, napravili jedan od većih pokolja u 2. svjetskom ratu

Foto: Wikipedia (ustaše, domobrani i četnici nazdravljaju. Snimljeno vjerojatno negdje u BiH 1942. godine)

KOMEMORACIJOM i misom zadušnicom danas je obilježena 75. obljetnica pokolja, kojeg su združene snage talijanske vojske i četnika popa Momčila Đujića izvršile nad hrvatskim pučanstvom Gata u zaleđu Omiša, gdje je 1. listopada 1942. godine ubijeno 96 osoba, od kojih osmero djece, a selo spaljeno.

Jedan od najvećih pokolja dogodio se usred NDH i to ustašama pred očima. Naime, u obližnjem Omišu bilo je središte Velike župe Cetina. Četnici su upravo iz tog smjera došli, a snage NDH nisu ništa učinile kako bi se pokolj spriječio.

Uz brojne HDZ-ovce, koji su ovaj svirepi zločin ispolitizirali u dnevnopolitičke svrhe, na komemoraciji je bio i jedini živući svjedok pokolja u Gatima, Andrija Pivčević, koji je kao 8-godišnji dječak u četničkom pokolju u tom mjestu zadobio 9 uboda nožem, ali je čudom preživio.

On je istaknuo da je nakon tog zločina 174 djece u Gatima i okolnim mjestima ostalo bez jednog, a 25 djece bez oba roditelja.

Kazao je kako se u Srbiji dižu spomenici četničkim zločincima, ali da ga to ne brine, već  ga "brine što diljem Hrvatske ima 40-tak četničkih spomenika na kojima su natpisi koji vrijeđaju Republiku Hrvatsku i naše branitelje. Ako se to ne ukloni u kratkom roku, onda će to biti naša sramota," poručio je Pivčević koji je 1946. svjedočio u Beogradu na suđenju Draži Mihajloviću.

Na višesatnoj današnjoj komemoraciji i misi zadušnici u Gatima, između ostalog, pročitana su imena svih 96 žrtava četničko-talijanskog pokolja koji je počinjen prije 75 godina.

Pročitajte više